Poliaci sa na holokauste nepodieľali žiadnym systémovým spôsobom, uviedol prezident Duda. Kontroverzný zákon podpíše

    0
    Poľský prezident Andrzej Duda (Autor: TASR)

    “Vzhľadom na potrebu chrániť dobré meno Poľska a Poliakov (…) som sa rozhodol podpísať túto novelu zákona,” povedal Duda. Zároveň oznámil, že využije svoje právo a dá preveriť súlad nového zákona s ústavou Poľskej republiky.

    “Rozhodol som sa podpísať zákon, ale rozhodol som sa poslať ho na Ústavný súd, aby overil jeho ústavnosť,” povedal poľský prezident.

    Duda vo svojom vyhlásení v prezidentskom paláci vo Varšave uviedol, že “Poliaci sa na holokauste nepodieľali žiadnym systémovým spôsobom. Všetci to vieme”. Pripomenul, že v čase druhej svetovej vojny “štátne inštitúcie (v Poľsku) nefungovali”, keďže Poľsko bolo okupované Nemeckom. Bol tu podzemný štát a Krajinská armáda, ktorá bojovala proti nacistom, dodal Duda.

    Obdobie, keď “nemeckí nacisti budovali na našom území vyhladzovacie tábory”, označil Duda za “najtemnejšie obdobie” v dejinách krajiny. “Je to pre nás bolestivé,” uviedol Duda a pripomenul, že vo vyhladzovacích táboroch zomrelo šesť miliónov obyvateľov Poľska, medzi nimi tri milióny ľudí židovského pôvodu. 

    Duda konštatoval, že novelizácia zákona o IPN vyvolala mnoho diskusií – hovorilo sa o nej aj počas jeho vlaňajšej návštevy v Izraeli. Zdôraznil, že “budovanie dobrých vzťahov so židmi mu leží na srdci”.

    Podľa Dudu Poľsko vyhovelo požiadavke, aby ustanovenia novely zákona nebránili umeleckej a vedeckej činnosti.

    Novelu zákona o Ústave národnej pamäti (IPN), ktorá trestá pripisovanie zodpovednosti za holokaust Poliakom, schválil Senát 1. februára.

    Návrh zákona vyvolal diplomatický spor medzi Izraelom a poľskou vládou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho prirovnal k pokusom o prepisovanie dejín.

    Balík zmien v zákone o IPN stanovuje tri roky väzenia za používanie slovného spojenia “poľské tábory smrti” a ďalšie termíny, ktoré možno interpretovať ako pokus pripisovať Poliakom spoluvinu za zločiny nacistického Nemecka, vrátane genocídy európskych židov.

    V reakcii na poľský zákon izraelský parlament v piatok v prvom čítaní prijal návrh zákona, počítajúci s piatimi rokmi väzenia pre osoby, ktoré sa pokúsia “poprieť alebo spochybniť vinu pomáhačov nacistov pri páchaní zločinov na židoch”.

    - Reklama -