VIDEO Záchrana migrantov v Stredozemnom mori pokračuje s novým názvom aj pravidlami. Európska agentúra ich bude voziť do najbližších prístavov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Odštartovaním námornej misie pod názvom Themis chce Európska únia pomôcť najmä Taliansku, ktoré má obrovské problémy s ľuďmi prichádzajúcimi prevažne z Afriky práve cez more. Po novom už Taliani nebudú povinní prijať všetkých migrantov, ktorých na mori zachytia lode agentúry Frontex. Záchranné plavidlá už nebudú operovať tak ďaleko od talianskych brehov ako v minulosti. 
     
    Za uplynulé štyri roky sa cez more do Talianska dostalo vyše 600-tisíc ilegálnych migrantov a Rím dlhodobo obviňuje Európsku úniu z toho, že ostatné členské krajiny nie sú vo veci prerozdeľovania migrantov dostatočne solidárne. Taliani kritizovali napríklad prístup Španielska a Francúzska, ktoré odmietli otvoriť svoje prístavy pre záchranné lode privážajúce migrantov. 
     
    Misia Themis nahradila misiu Triton, ktorá odštartovala v roku 2014. Na novej bezpečnostnej operácii európskej pohraničnej agentúry sa bude opäť podieľať vyše desať plavidiel v spolupráci s malými prieskumnými lietadlami. Tie slúžia na navigáciu záchranných lodí k preplneným člnom utečencov. 

    Zachrániť čo najviac ľudí

    Cieľom najnovšej stredomorskej misie agentúry Frontex je podobne ako v prípade projektu Triton záchrana ľudí v núdzi, ale aj boj proti kriminalite. Do Európy totiž nemieria len ľudia, ale aj nelegálny tovar. Zbrane a drogy nie sú výnimkou. 
     
    Len za minulý rok zachránili lode európskej pohraničnej agentúry viac ako 38-tisíc ľudí, ktorí sa na vratkých gumených člnoch pašerákov dostali na mori do problémov. Nešlo však len o zásluhu operácie Triton. Tieto desaťtisíce migrantov prežili aj vďaka ďalším záchranným akciám Frontexu pri gréckych a španielskych brehoch. 
     
    Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď pre Parlamentné listy uviedol, že očakáva podobný úspech aj v prípade misie Themis. 
     
    „Mám pocit, že by to mohlo pomôcť, a navyše má byť táto operácia intenzívnejšia. Je tu teda väčšia pravdepodobnosť, že sa im podarí zachytiť pašerácke lode, ktoré idú nielen s ľuďmi, ale aj s iným nelegálnym tovarom, a zároveň vzniká väčší odstrašujúci efekt,“ myslí si Naď. 

    Zopár rozdielov 

    Operácia Themis, ktorú Európska agentúra na ochranu hraníc a pobrežia odštartovala začiatkom februára, bude trochu iná ako jej predchodkyňa. 
     
     
    Jeden z podstatných rozdielov, ktorý uľahčí Taliansku, je ten, že záchranné lode už nebudú migrantov vykladať len v talianskych prístavoch. Namiesto toho budú musieť dopraviť ľudí do najbližšieho prístavu. Záchranné a pátracie akcie tak budú naďalej pokračovať, aj keď neboli hlavnou náplňou minulej misie Triton. 
     
    Nový a oveľa prísnejší je v prípade misie Themis prístup k presadzovaniu zákona s cieľom zamedziť kriminálnym aktivitám, ako je napríklad pašovanie drog. Zvýšená pozornosť je kladená na zastavenie teroristov a monitoring zahraničných militantov, ktorí sa snažia dostať do Európy medzi utečencami. 
     
    Lode agentúry Frontex tentoraz hliadkujú aj v Jadranskom mori, ale zmení sa vzdialenosť, do ktorej budú zasahovať. V prípade operácie Triton to bolo do 30 námorných míľ (55,6 km) od talianskych brehov. Tentoraz sa oblasť operácií zmenšila na 24 námorných míľ, teda 44,5 kilometra od pobrežia.  

    Tlak na susedov 

    Fakt, že agentúra Frontex bude na svojich záchranných plavidlách prevážať migrantov do najbližších prístavov a nielen do tých talianskych, je víťazstvom zahraničnej politiky Ríma a dlhodobého tlaku na EÚ. Pre tie členské štáty, ktoré majú stredomorské pobrežie a doposiaľ Talianom veľmi nepomáhali s prijímaním ľudí prichádzajúcich po mori, to nie je dobrá správa. 
     
    Pomôcť by Talianom malo aj to, že záchranné operácie už nebudú tak ďaleko od ich pobrežia. Odmietavý postoj Talianov je podľa Jaroslava Naďa pochopiteľný. „Talianov treba pochopiť, pretože je to obrovské množstvo ľudí, ktorí končia na ich pobreží. Je preto jasné, že hľadajú riešenia, aby došlo k prerozdeleniu, ale či zúženie (záchranného) koridoru napomôže prerozdeleniu, to neviem povedať,“ vyjadril sa analytik. 
     
    Naď v krátkej reakcii dodal, že podľa neho nová misia celkom určite pomôže tomu, aby boli utečenci zachytení a aj riešení v rámci systémov, ktoré Európska únia na tento účel má. 
     
    „Operácia Themis bude lepšie reflektovať zmeny v migračných trasách, ako aj cezhraničný zločin,“ uviedol v stanovisku generálny riaditeľ agentúry Frontex Fabrice Leggeri. 
     
    Zlepšiť sa má aj spolupráca s bezpečnostnými zložkami v prípade, že ľudia z Frontexu odhalia pri záchranných akciách kriminálnu činnosť. „Kto by si bol pred tromi rokmi predstavil, že agentúra ako Frontex bude zbierať osobné dáta, posielať ich Europolu a štátnej polícii, aby viedli vyšetrovanie a robili, čo musia, aby predišli útokom,“ dodal Leggeri.

    Obavy aktivistov

    Zúženie koridoru pátrania a záchranných akcií o vyše desať kilometrov sa nepozdáva ľudskoprávnym aktivistom. Podľa nich snahy EÚ o zastavenie migrantov prichádzajúcich cez Stredozemné more vedú ku katastrofálnym podmienkam v Líbyi. Práve odtiaľ sa na cestu k európskym brehom vydáva väčšina plavidiel pašerákov. 
     
    Dokonca sa objavili aj obvinenia z toho, že EÚ vlastne „povzbudzuje ďalšiu migráciu do Európy, keď vytvára nestabilitu, sabotuje štátotvorný proces a ďalej poháňa zneužívanie migrantov“ v Líbyi. 
     
    Frontex vznikol v roku 2005 ako Európska agentúra pre manažovanie operačnej kooperácie na vonkajších hraniciach Únie, ale už o desať rokov neskôr, keď Európa čelila migračnej kríze, sa táto inštitúcia zmenila na plnohodnotnú jednotku pomáhajúcu pri ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru vrátane tých námorných. 
     
    Len vlani zachránili lode Frontexu 38-tisíc ľudí. Tisícky ďalších však do Európy privezú plavidlá mimovládnych organizácií, ktoré na rozdiel od lodí európskej pohraničnej agentúry operujú oveľa bližšie k líbyjskému pobrežiu, aby tam pomáhali migrantom v núdzi. 
     
    Priebežné výsledky ročnej operácie Themis bude Frontex zverejňovať pravidelne každé tri mesiace.
     
    - Reklama -