Expert vytasil informácie o moslimských teroristoch: Západ je vo vojne a mal by sa podľa toho správať

    0
    Lukáš Visingr (Autor: jdipracovat.cz)

    „Nemyslím si, že môžeme počítať s nejakým dlhodobým upokojením, skôr naopak,“ reagoval. Tajné služby podľa neho registrujú po Európe stovky, možno tisíce veľmi dobre preškolených džihádistov, ktorí sú pripravení páchať teroristické útoky.

    „Musíme si uvedomiť, že prevažná väčšina tých, ktorí tu doteraz zaútočili, boli takí ,nadšení amatéri‘. To neboli ľudia, ktorí mali nejaký špičkový špeciálny výcvik, aký mohli dostať od ,profesionálov‘ z Islamského štátu,“ pripomenul Visingr. Keď títo ľudia začnú útočiť, potom vraj Európa uvidí, čo je to skutočný terorizmus.

    Vodcovia Islamského štátu podľa Visingra už v minulosti ukázali, že sú všetko, len nie hlúpi. Keď videli, že v Iraku a Sýrii prehrávajú, presunuli svoje aktivity do rozloženej Líbye alebo do Jemenu. Súčasťou tejto stratégie otvárania nových operačných centier bolo podľa neho aj to, že skutočne dobre preškolených džihádistov poslali do Európy. Takže títo ľudia už tu podľa Visingra sú, možno niekoľko rokov.

    Západné tajné služby podľa Visingra tomuto nebezpečenstvu čelia, ako najlepšie vedia. Je vraj pravdepodobné, že mnoho teroristických útokov bolo zmarených bez toho, aby o tom ktokoľvek vedel. „Úplne na rovinu, ak by napríklad nastala situácia, že by sa podarilo zmariť teroristický útok s použitím chemických zbraní, tak by možno bolo naozaj asi lepšie o tom verejnosť neinformovať, aby sa nevytvárala zbytočná panika,“ povedal Visingr, ktorý nepochybuje, že nejaké pokusy o také „veľké“ útoky už zastavené boli.

    Lenže na rozdiel od tajných služieb, ktoré zrejme naozaj robia, čo môžu, má vraj Visingr veľký strach zo správania európskych politikov. „Väčšina európskej politickej reprezentácie si stále nechce priznať základnú skutočnosť, že Západ je vo vojne a že by sa podľa toho mal správať,“ poznamenal.

    Politici podľa neho majú od spravodajcov informácie, čo sa deje. „Ale politici úplne evidentne nemajú odvahu, odhodlanie, nervy či žalúdok na to, aby konali tak, ako by bolo skutočne adekvátne. Tie reakcie sú vo väčšine prípadov absolútne neadekvátne,“ varoval.

    Moderátor sa zhrozil, či by teda touto reakciou mala byť nespravodlivá internácia miliónov mierumilovných moslimov, ako to urobili počas druhej svetovej vojny USA s Japoncami. Podľa jeho názoru je taká reakcia úplný nezmysel. „Ja by som nepovedal, že to je také nezmyselné. Dokonca si myslím, až keď sa nejaký veľký spektakulárny teroristický útok napríklad s tisíckami mŕtvych nepodarí odhaliť a zastaviť, až k nemu naozaj dôjde, tak po tomto začnú ľudia naozaj veľmi hlasno volať. A myslím si, že v niektorých krajinách k niečomu porovnateľnému dôjde,“ vyviedol ho z omylu analytik.

    Podľa Visingra bude taká reakcia jednoducho nevyhnutná, lebo aj keď je väčšina moslimov mierumilovná, je nesporným faktom, že prostredie moslimských komunít plodí radikálov.

    „Ak sa ocitneme v takejto extrémnej situácii, tak nebude iná voľba, než začať nasadzovať aj takéto – v rámci akýchsi všeobecných morálnych pravidiel nespravodlivé, ale, bohužiaľ, v rámci tej vojnovej situácie nevyhnutné – prostriedky,“ uzavrel.

    Moderátor zdesene namietol, že toto by bol koniec demokracie, ako ju v Európe poznáme. Analytik odpovedal, že vo vojnovej situácii sú niektoré obmedzenia demokracie nevyhnutné. A znovu pripomenul, že aj Veľká Británia a USA, tieto bašty demokracie, počas druhej svetovej vojny museli siahnuť po takýchto krokoch.

    Nakoniec analytik Visingr dodal, že Európa si zvykla na život v mieri. Keď nepočítame lokálne akcie napríklad na Balkáne, žije v mieri od konca druhej svetovej vojny už viac ako sedemdesiat rokov. „Nič podobné v dejinách nebolo,“ pripomenul. Má však obavy, že budúca dekáda už mierová nebude.

    Záznam nájdete na webe Českej televízie.

    - Reklama -