Zimné prognózy z Bruselu na adresu slovenskej ekonomiky očakávajú zvýšenie platov, ale aj inflácie

    0
    Sídlo Európskej komisie v Bruseli (Autor: TASR)

    Komisia očakáva, že rast reálneho HDP sa v roku 2019 zvýši nad 4 % zásluhou príjmov z čistého obchodu, ktorý by mal profitovať najmä z rozšírenej výroby v automobilovom priemysle.

    Investície v treťom štvrťroku 2017 vzrástli na Slovensku štvrťročne o 6,2 %, čo naznačuje pevné oživenie ekonomiky v roku 2017 ako celku po prudkom poklese v predchádzajúcom roku. Očakáva sa, že rast investícií dosiahne svoj vrchol v roku 2018, vďaka rastúcim investíciám do automobilového priemyslu a niektorým rozsiahlym projektom v oblasti verejnej infraštruktúry.

    Nárast miezd v zamestnaní a celkový rast miezd by mal viesť k zvýšeniu inflácie. Miera nezamestnanosti sa bude postupne znižovať, čo naznačuje ďalšie zhoršenie situácie na trhu práce. Nominálny rast miezd bude pravdepodobne silný v priebehu roka 2018 a tento trend bude pokračovať aj v roku 2019, za čím možno vidieť nárast nedostatku pracovných síl a oživenie spotrebiteľských cien.

    Najnovší nárast zárobkov v súkromnom sektore posilnil rozpočty domácnosti a podporil budúce súkromné výdavky. V praxi sa to už zaznamenalo na zvýšení maloobchodného obratu a na zvýšenej kúpnej sile spotrebiteľov. V roku 2017 kľúčovými faktormi oživenia spotrebiteľskej nálady Slovákov boli ceny potravín a služieb a spotrebiteľská inflácia dosiahla úroveň 1,4 %. Inflácia sa bude postupne zvyšovať na približne 2 % v rokoch 2018 a 2019, do čoho sa už počas tohto roka premietne rastúci súkromný dopyt a vyššie ceny energie.

    - Reklama -