Fico o 50 miliónoch eur na obnovu vysokoškolských internátov: Žiadna vláda doteraz otvorene nehovorila o peniazoch

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    “Žiadna vláda doteraz otvorene nehovorila o peniazoch na rekonštrukciu internátov. Poprosím všetkých, aby sa pozreli na to, či Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová alebo ďalší pravicoví politici hovorili o tom, že chcú dať peniaze na internáty alebo že zavedú zadarmo vlaky,” povedal premiér. Doplnil, že v roku 2016 hovoril o tom, že je potrebné obnoviť internáty. “Do programového vyhlásenia vlády sme dali, že chceme pripraviť rozumné financovanie rekonštrukcie internátov. K tomu došlo v tomto roku,” poznamenal.

    Premiér vyzdvihol, že jeho partnerom pri tomto rokovaní sú rektori vysokých škôl. “Je nereálne minúť v tomto roku 50 miliónov eur vzhľadom na ťažkosti a charakter verejného obstarávania,” uviedol. Pripomenul, že by sa malo realizovať aj zateplenie budov, a to prostredníctvom tzv. EPC projektov. Tie spočívajú v uzavretí zmluvy medzi vybraným poskytovateľom energetických služieb a vlastníkom budovy, pričom náklady na modernizáciu sa splácajú z financií ušetrených za prevádzku. Fico doplnil, že ak rektori v tomto roku sumu 20 miliónov eur prekročia, financie dostanú. 

    Vítam našu dohodu, je korektná. Potvrdili sme proces, ktorý sme si ozrejmili pred dvomi rokmi,” poznamenal prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) uviedla, že po 30 rokoch v tejto republike sa podarilo systémovým a masívnym spôsobom pristúpiť k rekonštrukcii vysokoškolských internátov. Zároveň podotkla, že sa stretnutiu so zástupcami Študentskej rady vysokých škôl nebráni. 

    - Reklama -