Europarlament odmietne všetky návrhy na predsedu EK, ak to nebudú špičkoví kandidáti

    0
    Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

    Poslanci väčšinou hlasov prijali rozhodnutia k revízii Rámcovej dohody o vzťahoch medzi EP a EK (457 hlasov za, 200 proti a 20 sa zdržalo), čo znamená nezvratnosť procesu výberu predsedu EK z tzv. špičkových kandidátov, ktorých budú navrhovať jednotlivé európske politické strany.

    Na pokračovaní modelu špičkových kandidátov pri voľbe šéfa EK, ktorý v roku 2014 viedol k zvoleniu Jeana-Clauda Junckera na tento post, trvajú najväčšie politické skupiny – európski ľudovci, sociálni demokrati, liberáli aj zelení.

    Poslanci v stredu opakovane zdôraznili, že výber predsedu EK spomedzi špičkových kandidátov je nevyhnutné zachovať, a upozornili, že EP odmietne každého nominanta, ktorý sa o tento post nebude uchádzať ako kandidát európskej politickej strany. Podľa ich názoru prepojenie výberu šéfa exekutívy EÚ s výsledkami volieb do EP posilňuje legitimitu oboch inštitúcií.

    Počas rozpravy europoslanci upozornili, že táto téma bola zaradená do pracovnej agendy šéfov vlád a štátov na summite EÚ, ktorý sa uskutoční 23. februára. Španielsky poslanec a spravodajca EP pre túto tému Esteban González Pons upozornil, že ak sa lídri EÚ rozhodnú vrátiť k voľbe predsedu EK podľa starých pravidiel, čo mnohí zákonodarcovia označujú ako “rokovanie za zatvorenými dverami”, bude to znamenať “urážku” EP a povedie to k vážnemu medziinštitucionálnemu sporu.

    Európsky týždenník Politico v tejto súvislosti pripomenul, že Juncker v utorok v Štrasburgu skonštatoval, že v Európskej rade je takmer väčšina lídrov proti tomuto návrhu EP. S kampaňou postavenou na straníckych špičkových kandidátoch podľa neho nesúhlasí francúzsky prezident Emmanuel Macron, ale ani najvyšší predstavitelia Česka, Holandska, Litvy, Maďarska, Poľska, Portugalska a Slovenska.

    V rámci debát na túto tému europoslanci navrhli, aby sa eurokomisári mohli uchádzať o zvolenie do EP alebo kandidovať na post predsedu EK ako špičkoví kandidáti bez toho, aby si museli vziať neplatené voľno. Rovnako vyzvali predsedu EK, aby informoval EP o opatreniach, ktoré zabezpečia dodržiavanie zásad nezávislosti a čestnosti zo strany komisárov uchádzajúcich sa o zvolenie vo voľbách do EP, a zaistil, aby komisári kandidujúci vo voľbách do EP nemohli na činnosti spojené s volebnou kampaňou používať ľudské ani materiálne zdroje EK.

    - Reklama -