Dôverná správa OSN: Pašeráci ľudí v Líbyi sú prepojení na miestne bezpečnostné inštitúcie

    0
    Záchrana migrantov v Stredozemnom mori, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Pašeráci ľudí beztrestne operujúci v Líbyi poslali od roku 2014 státisíce migrantov po mori do Európy, hlavne do Talianska. Tisíce migrantov zahynuli počas plavby, poznamenal Reuters.

    “Ozbrojené skupiny, ktoré boli súčasťou väčších politicko-vojenských koalícií, sa špecializujú na ilegálne pašovanie, najmä pašovanie ľudí a obchodovanie s nimi,” uviedli experti v správe. Podľa nich je “väčšina z týchto ozbrojených skupín nominálne prepojená s oficiálnymi bezpečnostnými inštitúciami”.

    Experti uviedli, že eritrejskí migranti im hovorili o tom, ako ich zatkli Špeciálne sily pre odstrašenie (SDF), prepojené na ministerstvo vnútra vlády národnej jednoty v Tripolise, ktorú podporuje OSN. SDF potom vraj migrantov odovzdali rôznym pašeráckym skupinám.

    Hovorca SDF tieto tvrdenia odmietol. Pre Reuters v písomnom vyjadrení uviedol, že SDF “nemajú nič spoločné s pašovaním… Bojujú proti nelegálnemu prisťahovalectvu a zatkli už mnoho pašerákov”.

    Medzinárodné agentúry expertom povedali, že líbyjské riaditeľstvo pre boj proti nezákonnej migrácii nemá žiadnu kontrolu nad svojimi 24 väzobnými strediskami. Migranti potvrdili, že strediská riadili miestne ozbrojené skupiny.

    Od začiatku tohto roka bolo zaznamenaných viac ako 3500 migrantov, ktorí sa prepravili z Líbye do Talianska, o 60 percent menej ako v rovnakom období minulého roka, uvádza talianske ministerstvo vnútra.

    Líbya upadla do chaosu po povstaní z roku 2011, ktoré podporilo NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti. O kontrolu nad krajinou, bohatou na ropu, súperí vláda v Tripolise na západe krajiny s vládou v meste Tobruk na východe.

    - Reklama -