Aktuálne správy o salafistickom hnutí v Nemecku. Nič optimistické

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Nemecké spravodajské služby hovoria o tom, že v krajine sa aktuálne zdržiava najmenej 11-tisíc salafistov. Pritom ešte pred niekoľkými rokmi ich bolo podľa oficiálnych údajov niečo vyše tritisíc. Vznik Islamského štátu a následná migračná kríza „zaviali“ do Nemecka spoločne so státisícmi migrantov aj niekoľko tisíc salafistov. Okrem prisťahovalcov však ideológii radikálneho islamu podliehajú v menšej miere aj rodení Nemci a v poslednom čase i Nemky.

    Jednou z nich je teraz 29-ročná matka šesťročného dievčatka Diana R. Zdravotná sestra z Hessenu konvertovala na islam a začala snívať o živote v Islamskom štáte, kam sa chcela v roku 2015 vybrať spoločne so svojím novým partnerom a s vtedy trojročnou dcérou. Na túto myšlienku ju priviedla jej kamarátka Sybille, ktorá na svojom Facebooku zverejňovala skreslené informácie o „úžasnom“ živote vo vojnovej zóne v Sýrii.

    Plány Diany R. však nemecké úrady odhalili a vec nakoniec skončila v roku 2015 pred súdom. V tomto prípade sa im v tom podarilo zradikalizovanej konvertitke zabrániť. Lenže v mnohých iných prípadoch to tak, bohužiaľ, nie je. Ako uvádza magazín Focus, len v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko žije vyše 3 000 salafistov, z ktorých tvoria desať percent ženy. Vyplýva to z informácií, ktoré si vyžiadali Zelení v tamojšom parlamente v Düsseldorfe.

    Z najľudnatejšej spolkovej krajiny Nemecka už odišlo bojovať do Sýrie a Iraku na strane džihádistov 255 osôb, z ktorých o niečo menej ako tretinu tvorili ženy. Späť do Nemecka sa potom podľa údajov bezpečnostných služieb vrátilo 75 osôb. Navrátilcov z vojnových zón vrátane zvýšeného počtu žien a detí však bude v nasledujúcich mesiacoch zrejme pribúdať, ako napokon vlani v decembri varoval prezident Spolkového úradu na ochranu ústavy Hans-Georg Maaßen.

    Ako ukazujú aktuálne čísla zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, v salafistickom hnutí v ostatných mesiacoch rastie zastúpenie žien a spoločne s tým tiež dôležitosť ich postavenia. „Mnoho mužov odišlo bojovať do Sýrie, Iraku či Líbye, prípadne ich odsúdili na niekoľkoročné tresty v nemeckých väzniciach. Na ich pozície v rámci hierarchie hnutia začínajú nastupovať ženy, ktoré navyše začínajú hrať čím ďalej, tým aktívnejšiu rolu,“ uzatvára magazín Focus.

    - Reklama -