Politika vracania utečencov do ich krajín je prekonaná, tvrdí taliansky minister

    0
    Marco Minniti (Autor: TASR)

    Cieľom je v súčasnosti podľa jeho názoru “zabrániť ilegálnemu príchodu migrantov a “podporovať legálne formy prisťahovalectva”. Minnitiho slová, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra APA, možno vnímať ako reakciu na nedávny výrok expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý by chcel vrátiť do vlasti 600.000 migrantov zdržiavajúcich sa v Talianskuilegálne.

    Šéf talianskeho rezortu vnútra, ktorý kandiduje vo voľbách 4. marca vo farbách Demokratickej strany (PD), vyzdvihol výsledky spolupráce talianskej vlády a líbyjských úradov a poznamenal, že sedem mesiacov klesá počet migrantov prichádzajúcich do krajiny. Nie je to síce ešte stabilný výsledok, musíme však byť na to hrdí, dodal.

    Na margo sobotňajšej streľby v meste Macerata minister povedal, že išlo o zaslepený akt pomsty za smrť 18-ročnej Rimanky. Taliani nie sú rasisti. Princíp solidarity by sa však mal spájať s princípom bezpečnosti, vyplynulo z Minnitiho slov.

    Streľba na Afričanov nevyvolala iba pobúrenie 

    Sobotňajšia streľba v uliciach mesta Macerata v centrálnej časti Talianska nevyvolala podľa slov advokáta pravicového radikála, ktorý tam ostreľoval afrických migrantov, iba pobúrenie, ale aj prejavy solidarity s jeho mandantom od občanov Maceraty. O slovách právnika Giancarla Giulianelliho informovali vo štvrtok tamojšie médiá, ako aj tlačová agentúra APA.

    Podľa advokáta si 28-ročný útočník neuvedomuje význam svojho činu. Nie je to však zločinec, ale mladý muž, ktorý urgentne potrebuje pomoc, podčiarkol Giulianelli, ktorý už požiadal o vyhotovenie znaleckého posudku z odboru psychiatrie.

    Právnik však hovoril aj o veľkých nedostatkoch talianskych politických činiteľov v prístupe k problematike prisťahovalcov. “Čin môjho mandanta je odsúdeniahodný, avšak je to len špička ľadovca,” konštatoval a dodal, že politika márne hľadá odpoveď na migračnú krízu. “Pravica to inštrumentalizuje, ľavica to podceňuje alebo úplne ignoruje,” mienil.

    Ultrapravicová strana Forza Nuova začala medzičasom so zbierkou finančných prostriedkov na úhradu nákladov spojených s obhajobou útočníka. Už vo štvrtok večer by sa v uliciach Maceraty mal uskutočniť protestný fakľový pochod proti ilegálnej migrácii.

    Líder strany Roberto Fiore vyhlásil, že strelcov čin bol síce podlý, avšak mesto mimoriadne sužujú dôsledky neregulovaného prisťahovalectva. Občanov Maceraty extrémne znepokojuje výrazná prítomnosť drogových dílerov z Afriky, dodal.

    Macerata by v sobotu mala byť dejiskom protirasistickej demonštrácie. Starosta mesta Romano Carancini však apeloval na politické strany, aby na akciu rezignovali, pretože má informácie o konkrétnom nebezpečenstve násilných výtržností počas nej. V podobnom duchu varoval pred eskaláciou násilia aj šéf ľavicového zoskupenia Liberi e Uguali (LeU) Pietro Grasso.

    Štyroch zo šestice postrelených migrantov vo veku 22-33 rokov z Mali, Gambie, Ghany a Nigérie medzičasom prepustili z nemocnice alebo preložili do inej. Dvoch ostávajúcich, ženu so zlomeninou ramena a mladého muža so zraneniami v hrudnej oblasti, navštívil v stredu v nemocnici taliansky minister spravodlivosti Andrea Orlando.

    Desaťtisíc migrantov bez domova

    Približne 10.000 migrantov žije v Taliansku v opustených budovách, provizórnych prístreškoch alebo len tak na ulici, zatiaľ čo ich žiadosti o azyl spracúvajú. Vyplýva to z prieskumu medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

    Asi polovica migrantov bez domova si podľa Lekárov bez hraníc našla strechu nad hlavou v opustených budovách. Tretina býva pod holým nebom a zvyšok v stanoch či provizórnych chatrčiach.

    Ako uviedla táto nezisková organizácia, od konca roka 2016 už 15 ľudí zahynulo pri pokuse dostať sa do Francúzska cez Alpy tak, ako sa o to snažili Židia počas druhej svetovej vojny.

         

    - Reklama -