Narušenie suverenity alebo boj proti pašerákom ľudí? Taliani posielajú do Líbye vojakov napriek nevôli mimovládok

    0
    Africkí migranti počas záchrannej akcie Talianskej pobrežnej stráže v Stredozemnom mori (Autor: TASR)
    Taliani nalejú do svojho afrického fondu 80 miliónov eur, aby mohli účinnejšie bojovať proti ilegálnej migrácii aj silou. Vo fonde je momentálne 240 miliónov eur. 
     
    Do Líbye pošle talianska vláda aj vojakov, ktorí sa majú postarať nielen o teroristické hrozby, ale aj o pašerákov ľudí. Na tento účel sa majú do severoafrickej krajiny presunúť talianski vojaci z Afganistanu a Iraku. Potvrdil to premiér Paolo Gentiloni. 
     
    Proti vyslaniu vojakov do Líbye sa v spoločnej správe ozvali Inštitút bezpečnostných štúdií a Globálna iniciatíva proti nadnárodnému organizovanému zločinu. Mimovládne organizácie tvrdia, že talianska iniciatíva je kontraproduktívna a narúša štátnu suverenitu Líbye. Rovnaký názor zastáva aj vedenie krajiny, ktorá je rozdrobená a nestabilná od zvrhnutia a smrti Muammara Kaddáfího. 
     
    „Prílišné sústredenie sa Talianov a EÚ na potlačenie prílivu migrantov cez Líbyu povzbudzuje vznik antipašeráckeho biznisu. Lídri milícií cítiaci nevyhnutný koniec politického statusu quo sa snažia očistiť svoju reputáciu akceptovaním ponúk slúžiť partnerom medzinárodných donorov ako bezpečnostné jednotky. Táto možnosť vytvára nestabilitu, sabotuje štátotvorný proces a prehlbuje zneužívanie migrantov v krajine. Je potrebný prístup, v ktorom bude stabilita prvoradá,“ píšu mimovládky v správe
     
    Napriek námietkam medzinárodných mimovládnych organizácií bude Rím postupovať podľa plánu a bude sa angažovať aj v Líbyi, kde migranti čakajú na cestu do Európy, za ktorú platia pašerákom ľudí tisícky dolárov. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -