Stovky demonštrantov pred otváracím ceremoniálom pálili vlajky KĽDR. Pán prezident Trump, prosíme bombardovanie Severnej Kórey, zaznelo

    0
    Ľudia striekajú portrét s podobizňou severokórejského lídra Kim Čong-una pred olympijských štadiónom v Pchjongčchangu (Autor: TASR)

    Protestu sa zúčastnilo okolo 800 ľudí. Pochodujúc smerom k štadiónu demonštranti pálili vlajky KĽDR a fotografie severokórejského vodcu Kim Čong-una. 

    Reuters pripomína, že na štadióne bude zapálená olympijská pochodeň – symbol mieru.

    Demonštranti, ktorí sa nakrátko dostali aj do potýčky s políciou, kritizovali juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. Ten v týchto hrách vidí príležitosť, ako znížiť napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami, a pripravuje pôdu na rozhovory o jadrovom a raketovom programe KĽDR.  

    Protestujúci niesli transparenty s nápismi, ako napríklad “Munov režim vedie Kóreu k skaze”. Jeden z nich zase apeloval na amerického prezidenta Donalda Trumpa: “Pán prezident, prosíme bombardovanie Severnej Kórey.”

    Piatkovej ceremónie sa zúčastní aj Kim Jo-džong, Kim Čong-unova mladšia sestra. Je prvou členkou rodiny zakladateľa vládnucej dynastie Kim Ir-sena, ktorá navštívila Južnú Kóreu od kórejskej vojny z rokov 1950-53. Slávnostného otvorenia sa taktiež zúčastní vedúci delegácie Kim Jong-nam, 90-ročný predseda stáleho výboru Najvyššieho ľudového zhromaždenia. 

    - Reklama -