Moslimky svedčia o sexuálnom obťažovaní počas púte v Mekke, vznikol #MosqueMeToo

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    V rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu BBC uviedla, že o sexuálnej agresii, ktorej terčom sa stala ako 15-ročná v roku 1982 počas svojej púte v Mekke, vypovedala v snahe pomôcť iným moslimkám. Chce, aby ženy prestali mlčať a skoncovali s tabu ohľadom obťažovania a sexuálnych útokov, ku ktorým dochádza počas hadždžu, ako aj na iných miestach posvätných pre islam.

    Po jej svedectve sa na sociálnej sieti Twitter postupne objavilo vyše 6000 tvítov, ktorých autorky mali rovnakú skúsenosť ako Eltahawyová.

    Mnohé ženy vo svojich tvítoch priznali, že po svojej “strašnej skúsenosti” sa do Mekky už nikdy nevrátia. “Ľudia si myslia, že Mekka je najposvätnejším miestom pre moslimov a že sa tam nemôže nikomu nič zlé stať. To je veľký omyl,” napísala Anggi Lagoriová, ktorá sexuálne obťažovanie v Mekke zažila v roku 2010.

    “Pre mňa je ťažké rozmýšľať o púti. To, čo malo byť jedným z najkrajších zážitkov a priblížiť ma k Bohu, mi život zničilo,” uviedla na Twitteri Mariha.

    Nikdy som nezažila toľko obťažovania ako v Mekke,” napísala mladá žena menom Farisa s tým, že podobnú skúsenosť má aj mnoho jej priateliek.

    Používateľka Twitteru NargessKa uviedla, že po varovaniach od iných pútnikov jej otec počas rituálneho obchádzania ústrednej svätyne – káby – chránil jej matku vlastným telom, aby ju nikto neobťažoval.

    Päťdňový hadždž je jedným z pilierov islamu. Mal by ho absolvovať aspoň raz za život každý moslim, ktorý je telesne a duševne zdravý a má prostriedky na cestu do Mekky.

    - Reklama -