Expredseda SNS a bývalý minister hospodárstva Černák: Veľmi ma mrzí rozklad pravice

0
Ľudovít Černák (Autor: TASR)

O pár týždňov otvárate v Bratislave Hotel Park Inn by Radisson Danube Bratislava. Tešíte sa na otvorenie?

Áno, samozrejme sa teším. Rekonštrukcia hotela bola veľká investícia a je to spoločné dielo niekoľko stoviek, možno až tisícok profesionálov, takže otvorenie bude odmenou nielen pre investorov, ale pre všetkých, ktorí sa na diele podieľali.

Čo keď ho ale nestihnete skolaudovať podľa plánu? Pýtam sa preto, že starosta mestskej časti Staré Mesto sa vyhrážal, že vám kolaudáciu sťaží, ako sa len bude dať, ako to prebieha?

Je škoda, že pán starosta sa verejne vyhrážal. Nie je to ani profesionálne, ani politicky správne. My sme žiadny zákon neporušili, s orgánmi komunikujeme, respektíve sa snažíme komunikovať, lebo narážame na „pštrosiu politiku“. Neodpovedanie na maily, neprídenie na zvolané porady a mlčanie je vyčkávacia taktika, bez jasného stanoviska a hlavne nerešpektovanie zákonov a zákonných lehôt. V zákone o pamiatkach je jasné ustanovenie, že orgány pamiatkovej ochrany majú vykonávať priebežnú kontrolu a upozorniť na prípadné odchýlky od stavebného povolenia. Je to paragraf, ktorým chcel zákonodarca zabezpečiť, aby sa problémy riešili hneď a aby investorovi nevznikali škody. 

A vo vašom prípade je to podľa vás ako?

U nás je to presne opačne, všetky zodpovedné orgány mlčali a začali kričať až potom, ako sme zložili plachtu. Kto zaplatí prípadnú zmenu fasády? Kde je napísané, že estetická stránka má vplyv na vydanie alebo nevydanie kolaudačného rozhodnutia? Máme všetky profesné stanoviská kladné, prípadné nevydanie kolaudačného rozhodnutia nám spôsobí škody, ktoré nemienime znášať. Ale ja som optimista, verím, že starosta si je všetkých týchto faktov vedomý a nebude úmyselne poškodzovať investora.

Tie kolaudačné peripetie ale starosta avizoval z dôvodu konečnej úpravy fasády hotela. Kritizoval ju nielen on, ale aj pamiatkari či verejnosť. Najskôr ste komunikovali pripravenosť zmeniť realizovanú podobu, no nakoniec sa nič nezmenilo. Prečo?

My stále deklarujeme pripravenosť nájsť riešenie. No to by nám niekto zodpovedný musel zadefinovať presne, čo tam chce.

Čo táto investícia z hľadiska portfólia vášho holdingu pre vás znamená?

Je to pre nás dôležitá investícia, ide podľa plánu a prípadné byrokratické prekážky nám budú spôsobovať škody. Ich hodnotu sme presne definovali a poslali starostovi Starého Mesta.

Verejnú kritiku vyvolaj aj váš ďalší investičný zámer v Bratislave – prestavba areálu TV Spoje v Podunajských Biskupiciach a váš Sport City Project so športovou akadémiou či bytovými domami. Ako to je so zmenou územného plánu? Darí sa vám komunikovať so samosprávou a kompetentnými úradmi?

Mali sme v tom období reálny zámer a spoluinvestora z futbalovo vyspelej krajiny. V zámere sme presne opísali, prečo chceme robiť nielen futbalovú akadémiu, ale aj ubytovanie pre rodiny mladých športovcov. Je úplne iné, keď príde do cudzieho sveta 12-ročný chlapec sám alebo príde aj s rodičmi. Vtedy je šanca na rozvoj talentu podstatne vyššia. Keby nám to boli odklepli, už mohlo behať po Podunajských Biskupiciach niekoľko silných mládežníckych tímov. Keďže vznikali neproduktívne diskusie, dali sme projekt na hold a realizovali sme projekty bytovej výstavby v Bratislave a rekreačné vily v Chorvátsku.

Takže je to passé? Športovci tam nebudú? 

Keď bude ochota podporiť náš projekt futbalovej akadémie, radi sa k nemu vrátime. Futbal nás baví a vieme ho robiť.

Vaše meno sa nespája, samozrejme, hlavne s hotelierstvom, najviac zrejme so strojárstvom, ale aj farmáciou, realitným biznisom. Čo z toho vás najviac “baví”?

Firma prebieha generačnou výmenou. Synovia Sitno viac ťahajú k moderným sektorom – IT, vývoj aplikácií, kryptomeny a podobne. Pri reštrukturalizácii portfólia sme predali všetky strojárenské aktivity a venujeme sa novým projektom. Ja osobne farmácii a cítim v tom veľký potenciál.

V minulosti vás spájali so vstupovaním do firiem, hlavne strojárskych, no neskôr ste sa odklonili od ťažkej výroby a zamerali ste sa na výskum, hlavne cez firmu Vývoj Martin. Ste spokojný s touto zmenou prístupu k biznisu?

Áno. Každé obdobie má svoje čaro, predali sme väčším hráčom naše výrobné kapacity a zamerali sme sa na vývoj, výskum, inovácie a IT. Som s touto orientáciou spokojný a stotožnený.

Vývoj Martin, ktorý sa venoval civilnej i obrannej technike, ste teda predali? Upútali ma rôzne kontajnerové zostavy pre potreby armád, ktoré ste robili…  

Hej, medzitým sme predali aj Vývoj Martin. Vyvinuli sme v ňom unikátne kontajnerové zostavy pre švédsku armádu a je to projekt, kde zákazník je spokojný a je záruka ďalších podobných projektov. 

V roku 2013 ste v jednom rozhovore hovorili, že o také štyri roky, teda dnes, by ste chceli mať Sitno Holding plne manažovaný synmi, no vy ste stále na jeho čele. Prečo?

Presne to pasuje. Holding je de facto manažovaný synmi a ja sa venujem tomu, čo ma baví.

Spomínali ste IT, ako sa vám podľa vašich slov vydaril vstup do tohto segmentu, ktorý ste dlho pripravovali?

Máme niekoľko projektov naviazaných na IT doma, ale hlavne v zahraničí a zatiaľ idú presne podľa plánu.

A na čo sa zameriavate? Nad akými investíciami?

Pracujeme na dvoch veľkých projektoch v Chorvátsku, spolupodieľame sa na projekte starostlivosti o seniorov v USA, investujeme do farmácie a vytvárame medzinárodný klaster v oblasti toxikológie a ekotoxikológie.

Verejnosť vás ale, samozrejme, nevníma len ako podnikateľa, ale aj ako bývalého politika, predsedu politickej strany i ministra hospodárstva. Ešte vás takto identifikujú partneri počas rokovaní alebo je to už dávno minulosť?

Je to už skôr minulosť, ale občas počas rokovaní hlavne so staršími partnermi si radi zaspomíname.

Využívate ešte kontakty z týchto čias? 

Medzitým už počet biznis kontaktov vysoko prekročil počet politických kontaktov.

Čo vás na politickej scéne v poslednom čase najviac oslovilo – či už kladne, alebo záporne?

Veľmi ma mrzí rozklad pravice, neexistuje líder a neexistuje ani silná myšlienka. Skonsolidovanie pravice by pomohlo nielen pravici, ale celej slovenskej politickej scéne.

A ktoré kauzy vás najviac šokovali?

Za najväčšiu kauzu považujem spätné odkupy alebo súhlasy s predajom podielov v energetike – Transpetrol, SE a SPP. Napríklad reforma plynárenského priemyslu, ktorá sa politicky deklaruje ako vrátenie SPP do štátnych rúk, mala presne opačný úmysel. Pri tejto rošáde sa do súkromných vreciek prelialo viacej kapitálu ako pri oboch privatizáciách dokopy.

Čo hovoríte na nové strany – Beblavého Spolu alebo Progresívne Slovensko. Majú šancu na úspech?

Nechcem ich podceňovať, ale robia veľmi málo reálnej politiky. Voľakedy sme to úsmevne volali DPP (drobná politická práca). Vzorec bol veľmi jednoduchý, priamy kontakt s voličmi a výsledok vo voľbách bol priamo úmerný počtu podaní rúk obyčajným ľuďom.

Vy máte skúsenosti s koaličnými spoluprácami či vládou, funguje táto vládna koalícia dobre? 

Táto koalícia bola vzhľadom na výsledok volieb najlepším možným riešením, nemal zmysel nejaký iný model alebo spolupráca s kotlebovcami. Preto som privítal spojenie ohňa s vodou (Most a SNS). Koalícia funguje primerane situácii, skúsení borci Fico a Bugár musia občas strpieť nováčikovskú daň a prehnané ambície Andreja Danka, ale zatiaľ to robia s prehľadom. Táto koalícia bude vysvedčením nielen pre politikov, ale aj pre voličov. Nabudúce musia lepšie zvažovať svoju voľbu.

Tento rok nás čakajú komunálne voľby, kam nás posunú?

V komunálkach očakávam veľké posilnenie nezávislých kandidátov a mierne posilnenie pravice. Ich výsledok bude pre budúce parlamentné voľby veľmi dôležitý.

Občas sa vynárajú správy, že niektorí bývalí vrcholní politici uvažujú o návrate do politiky. Vy nad tým rozmýšľate?

Nie neuvažujem, dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky.

 

 

- Reklama -