Remišová: Transportéry sú historicky najväčšia kauza

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Remišová vo svojom príspevku na sociálnej sieti uviedla, že vlády Roberta Fica majú bohaté skúsenosti „s rôznymi kšeftami“, pričom emisná kauza, nástenkový tender či elektronické mýto stáli Slovensko stovky miliónov eur. „Historicky najväčšia kauza sa však objavuje u SNS na ministerstve obrany, ktoré chce kúpiť obrnené transportéry za takmer 1,2 miliardy eur. Obchod so zbraňami je asi najviac korupčné odvetvie a na tento nákup v réžii SNS dá každá slovenská rodina cez svoje dane asi 800 eur,“ vyčíslila tieňová ministerka zahraničných vecí. Možno však prebrala aj tieňový rezort obrany, keďže Richard Vašečka prebehol do Kresťanskodemokratického hnutia.

    „Je preto povinnosťou vlády míňať tieto peniaze čo najhospodárnejšie a pod verejnou kontrolou. Zatiaľ robí vláda pravý opak. Ak sa z predpokladanej celkovej ceny stratí čo i len 5 %, ide o sumu, za ktorú sa dajú postaviť dve nové regionálne nemocnice,“ argumentuje Remišová.

    Podľa nej by pri takomto veľkom nákupe bolo normálne vyskúšať a vybrať najlepšie vozidlá a potom v otvorenej súťaži dosiahnuť najlepšiu cenu s tým, že na dodávkach sa budú podieľať aj slovenské podniky. „Ale nie, SNS sa tvári, že naša armáda je tá najšpeciálnejšia armáda sveta a žiadne existujúce vozidlo jej nevyhovuje. Aby vláda nemusela robiť normálnu súťaž, tvrdí, že sa u nás ide robiť akýsi vývoj,“ myslí si poslankyňa.

    Tvrdí, že v skutočnosti sa len k fínskemu transportéru z roku 2013 dodá slovenská zbraňová veža dokončená v tom istom čase. „Rovnakým spôsobom by sa robilo aj normálne verejné obstarávanie, akurát by sme vedeli, koľko, komu a za čo platíme a že ide o to najvýhodnejšie a pre našich vojakov najbezpečnejšie riešenie. Okrem toho je veža produktom firmy z okresu s nezamestnanosťou 2,55 %,“ poukázala Remišová na širšie súvislosti.

    - Reklama -