Plavčanova kauza má dohru! Hrozí, že pochybné firmy budú vyplatené zo štátneho rozpočtu, priznáva ministerka

    0
    Martina Lubyová (Autor: TASR)

    Ministerky sa na aktuálny stav pýtala opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). Šéfke rezortu pripomenula, že v súvislosti s minuloročnou kauzou eurofondov na ministerstve školstva stále hrozí nepreplatenie už uzatvorených zmlúv zo strany Európskej komisie a je obava, že finančné prostriedky budú musieť byť vyplatené pochybným firmám zo štátneho rozpočtu. “Koľko firiem z predmetnej výzvy k dnešnému dňu odstúpilo od zmluvy? Aké kroky podniká ministerstvo v tejto súvislosti a voči komu bude vyvodená zodpovednosť, ak Európska komisia tieto projekty naozaj nepreplatí?” pýtala sa Remišová.

    Lubyová vysvetlila, že implementácia všetkých schválených projektov bola pozastavená až do doby ukončenia kontrol, čo znamená, že nie je umožnené žiadne čerpanie týchto finančných prostriedkov ani zo štrukturálnych fondov, ale ani zo štátneho rozpočtu. Kontrolu tejto výzvy realizuje ministerstvo školstva. Jej dĺžka je podľa ministerky ovplyvnená vysokým počtom podaných projektov (približne 300), ako aj komplexnosťou dokumentácie v rámci predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP).

    Výsledky kontroly budú ešte preverované zo strany ministerstva financií. “Predpokladáme, že následne bude realizovaný aj audit Európskej komisie. V žiadnej inej výzve z tých, ktorých sa týkal varovný list Európskej komisie, neboli a ani nebudú uzatvorené žiadne zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku,” uistila Lubyová.

    Aktuálne je teda zo 62 schválených projektov účinných ešte 53 zmlúv. Mimoriadne bola ukončená zmluva o poskytnutí NFP v prípade dvoch prijímateľov, a to spoločnosti I.K.NOW s.r.o. a Centra pre vedu a výskum, s.r.o.

    Ako ďalej informovala ministerka školstva, ukončené boli aj zmluvy o poskytnutí príspevku z dôvodu výpovede zo strany prijímateľa. Tu ide o spoločnosti MEGA & LOMAN, s.r.o., Digmia, s.r.o., a Falck Academy s.r.o. V prípade dvoch nenávratných finančných príspevkov sa nepristúpilo ani k podpisu zmluvy. Ide o spoločnosti FINALCAST s.r.o. a O2 Slovensko.

    Pri dvoch NFP, kde boli žiadatelia F.M. Servis a DSSI, síce boli podpísané zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku, ale kontrakty neboli zo strany ministerstva zverejnené v Centrálnom registri zmlúv. Obaja prijímatelia zverejnili zmluvy sami, ale nezverejnili partnerské kontrakty. “Aktuálne sa vypracováva právna analýza, či sú tieto zmluvy účinné,” uviedla Lubyová.

    Podľa jej slov v súčasnosti prebiehajú rokovania s jednotlivými prijímateľmi, ktorých cieľom je dohodnúť sa na odstúpení od zmlúv. Vo februári by mali prebehnúť rokovania s približne 20 prijímateľmi a v marci so zvyšnými. “Predpokladáme, že u väčšieho počtu prijímateľov sa podarí dohodnúť na odstúpení, a to aj z dôvodu, že majú záujem uchádzať sa o projekty v rámci nových pripravovaných výziev a účinná zmluva o NFP v rámci výzvy na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier môže byť prekážkou na predloženie nového projektu. Predpokladáme, že v priebehu marca tohto roku budeme môcť informovať o ďalšom znížení počtu účinných zmlúv,” dodala ministerka.

    - Reklama -