Orbán: Poslednou nádejou Európy je kresťanstvo. Západ sa islamizuje a nemá politické sily, ktoré by tento proces zvrátili

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Orbán prejavom odštartoval aj svoju kampaň pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 8. apríla. Oficiálne sa kampaň začala už v sobotu.

    Podľa maďarského premiéra už dnes nie je podstatné, či za prisťahovalectvom stoja snahy amerického finančníka Georgea Sorosa alebo koloniálna minulosť Západu.

    “Pri pohľade z juhu sme poslednou latinsko-kresťanskou krajinou. Stojíme stabilne na svojich nohách, pritom statočne bojuje aj pravoslávne kresťanstvo. Pocta patrí Srbsku, Rumunsku i Bulharsku,” dodal maďarský premiér.

    Problémy podľa jeho slov naopak spôsobujú politici z Bruselu, Berlína a Paríža. “Chcú, aby sme aj my prijali migrantov. Najskôr tvrdili, že je to pozitívne, teraz tvrdia, že je to solidárne. Chceme byť solidárni s tými, ktorí chcú chrániť svoju krajinu a nie s tými, ktorí chcú svoje krajiny dostať do postkresťanského obdobia,” zdôraznil Orbán.

    “My tvrdíme, že poslednou nádejou Európy je kresťanstvo. Zachovanie kresťanských tradícií a kultúry chce až 78 percent Maďarov,” povedal predseda vlády a varoval, že napríklad v Rakúsku výrazne stúpol pomer moslimských detí na školách.

    “Nebudeme nečinne sledovať vykonávanie Sorosovho plánu,” podčiarkol Orbán a pripomenul, že tomuto cieľu poslúži aj návrh zákona “Stop Sorosovi”, ktorý je už v parlamente a ktorý obsahuje opatrenia a sankcie zamerané na potlačenie údajných snáh mimovládnych organizácií o organizovanie prisťahovalectva. V pondelok chce maďarský ministerský predseda odovzdať v Sofii bulharskému premiérovi Bojkovi Borisovovi návrh európskeho zákona, ktorý by vyriešil ochranu hraníc. “Keď neprídu prisťahovalci, nebude ani koho rozdeľovať,” zdôraznil.

    Orbán pripomenul, že do parlamentných volieb zostáva už iba 49 dní. Podotkol, že tento rok oslávi jeho strana Fidesz 30. výročie založenia. Teraz sa končiace, za sebou nasledujúce dva volebné cykly vlády Fideszu označil ministerský predseda za veľmi úspešné. Zdôraznil, že v centre jeho politiky sú stále práca, rodina a vlasť.

    Z úspechov svojej vlády premiér vyzdvihol vytvorenie 736.000 pracovných miest za uplynulé dve volebné obdobia, pričom voličom v roku 2010 pri prevzatí moci sľúbili, že za desať rokov ich vytvoria jeden milión. Za dôležité výsledky označil premenu Maďarskej národnej banky (MNB), vysoký rast HDP, vďaka ktorému mohli na Vianoce rozdeliť dôchodkové prémie, ale aj rast miezd a znižovanie daní.

    Podotkol, že Fidesz má 16 rokov skúseností v opozícii a 12 rokov vo vláde, dvakrát za sebou získal dvojtretinovú väčšinu a nebol nútený ísť do koaličnej vlády. Podľa Orbána má jeho vláda medzinárodné uznanie. “Sme nielen občianskou, ale aj národnou vládou,” dodal.

    Vládny blok Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) podľa Orbána nepoužíva “politicky korektnú reč”. “V Budapešti sa hovorí otvorene a jasne. Hovoríme to, čo si myslíme, čo je v dnešnej Európe luxus,” konštatoval premiér.

    Predseda vlády venoval opozičným stranám niekoľko kritických viet. “Opozícia je v beznádejnej situácii, pretože poprela migráciu, nebojovala proti migračným kvótam a nepodporovala posilnenie ochrany hraníc,” zdôvodnil jej stav.

    V takmer hodinovom prejave Orbán pochválil vzťahy krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a označil ich za pevné. Vyjadril tiež nádej, že v Taliansku vyhrá voľby Silvio Berlusconi. Ďalej menoval zoznam permanentných kritikov Maďarska, medzi nimi aj bývalého nemeckého predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, o ktorom povedal: “chcel byť všetkým, napokon ale nebude nikým”.

    Podujatie s hodnotiacim prejavom premiéra zorganizovalo už tradične Združenie maďarskej občianskej spolupráce, ktorého predsedom je minister rezortu ľudských zdrojov Zoltán Balog.

    Okolie budínskeho multifunkčného centra Várkert Bazár, v ktorom sa prejav konal pred pozvanými hosťami, a pred ktorým protestovali odporcovia Orbánovej vlády, strážilo množstvo policajtov.

    - Reklama -