Americké strely posilnia pozíciu Kyjeva pri rozhovoroch o Donbase, hovorí bývalý veliteľ americkej armády v Európe

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Hodges v rozhovore, z ktorého v pondelok citovala agentúra Ukrinform, avizoval, že strely Javelin dostane Ukrajina v blízkej budúcnosti. Zároveň však poznamenal, že na Ukrajine existuje silný obranný priemysel, ktorý dokáže vyrábať vysoko kvalitné protitankové systémy. Odporučil preto Ukrajincom, aby sa na to zamerali. Nie je to veľmi zložitá technológia, poznamenal Hodges s tým, že Ukrajina si môže vyvíjať vlastné systémy.

    Hodges taktiež uviedol, že Washington má záujem na ukončení násilia v Donbase. Ale nie tým spôsobom, že si Rusko ponechá to, čo získalo na tomto území, dodal.

    Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak začiatkom februára oznámil, že americké protitankové riadené strely typu Javelin dostane ukrajinská armáda tento rok. “Chcem s istotou povedať, že (systémy) Javelin dostaneme načas, definitívne tento rok,” ubezpečil Poltorak.

    Americká administratíva sa v decembri rozhodla poskytnúť Kyjevu moderné obranné systémy v rámci úsilia Washingtonu o vybudovanie dlhodobej obranyschopnosti Ukrajiny, aby “mohla brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a odradiť ďalšiu agresiu”.

    Náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády generál Viktor Muženko v januári oznámil, že americké protitankové riadené strely typu Javelin by mali dostať do šiestich mesiacov.

    Podľa ruského politického analytika Dmitrija Oreškina USA poskytnú Ukrajine strely typu Javelin len v tom prípade, ak si bude Washington istý, že ich Kyjev nepoužije v ofenzívnych operáciách, ale len na svoju obranu.

    - Reklama -