Turecko je pripravené bojovať proti Asadovi, ak podporí Kurdov

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: hns)

    Čavušoglu sa tak vyjadril v jordánskom Ammáne po tom, ako sýrske médiá oznámili, že oddiely bojujúce po boku sýrskych vládnych síl vstúpia do Afrínu už v priebehu niekoľkých hodín. Podľa agentúry DPA ide o výsledok dohody, ktorú cez víkend medzi sebou uzavreli kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) a sýrska vláda. 

    “Ľudové sily vstúpia v priebehu niekoľkých hodín do Afrínu a podporia jeho nezdolných obyvateľov proti útlaku, ktorý tam minulý mesiac zaviedol turecký režim,” napísala sýrska agentúra SANA. Zdroje z prostredia YPG pre agentúru DPA uviedli, že do Afrínu vstúpia cez okolité dediny, ktoré ovládajú sýrske vládne jednotky.

    Čavušoglu v reakcii uviedol, že ak bude sýrsky režim chrániť YPG, “potom nikto nezastaví nás, nezastaví Turecko alebo tureckých vojakov”.

    Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne otvorila nový front.

    Afrín kontrolujú kurdské milície YPG, ktoré sú však zároveň spojencami Spojených štátov v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich (PKK) – a v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, je zakázaná.

    - Reklama -