Zrušme dotácie pre baníctvo. Zarobia len zlomok, zvyšok sa balí do alobalu, myslí si Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Sulík v komentári na stránke Hospodárskych novín pripomína, že Slovensko má jedny z najväčších regionálnych rozdielov, keď vyšší dopyt po práci na západe vytvára tlak na rast miest s výsledkom, že je dostatok pracovných príležitostí a priemerná mzda je výrazne vyššia ako na východe.

    „Preto by aj podpriemerný právnik mohol pochopiť, že ak chceme znižovať regionálne rozdiely (čo je vyhlásený cieľ všetkých Ficových vlád), mali by sme podporovať východ,“ dôvodil liberál, pričom poukázal na to, že vláda dáva investičné stimuly prednostne tam, kde je nezamestnanosť nižšia ako priemer. Konkretizuje, že napríklad do Trnavy s 3,3-percentnou nezamestnanosťou išlo 19 miliónov na vytvorenie 420 pracovných miest.

    „Na dlhé roky najväčší hriech je pol miliardy eur pre Jaguar, ktorý sám zamestná tisíce ľudí pri Nitre, ďalšie tisíce zamestnajú jeho subdodávatelia. Už pred príchodom Jaguara bol v Nitre dostatok pracovných miest, teraz ich je prebytok,“ konštatuje predseda SaS. Výsledkom je podľa neho možno najväčší priemyselný areál na Slovensku, pravidelne kolabujúca doprava a nedostatok zamestnancov.

    Sulík nabáda na zrušenie dotácie pre baníctvo v 80 kilometrov vzdialenej Prievidzi, aby sa ušetrili peniaze a uvoľnila pracovná sila. „Sto miliónov ročne na približne 3 500 zamestnancov je 2 380 mesačne na každého, pričom baníci zarobia len zlomok tejto sumy, zvyšok sa medziiným balí do alobalu,“ nazdáva sa poslanec.

    Podľa neho premiér rieši situáciu dvomi spôsobmi: vystavuje pracovné povolenia pre pracovníkov z krajín mimo EÚ, čo spôsobuje rôzne spoločenské problémy, a zároveň sa tisíckami zahraničných a lacnejších pracovníkov betónujú nízke mzdy a zavádzajú prémie za presťahovanie v rámci Slovenska.

    „Ak sa niekto z východu, kde je práce menej, presťahuje do Nitry, dostane prémiu až štyritisíc eur. Nielen teda, že východ opustia tí schopnejší a flexibilnejší, ešte aj bohatším regiónom pribudnú tí schopnejší a flexibilnejší z regiónov chudobnejších,“ upozorňuje Sulík, pričom tento efekt ešte viac zvýši regionálne rozdiely. „Ale proti tým zas Robert Fico bojuje, takže je všetko v najlepšom poriadku,“ dodáva ironicky šéf saskárov.

    - Reklama -