Palestínsky prezident požiadal o plné členstvo v OSN pre svoju krajinu

    0
    Archívna snímka. Americký prezident Donald Trump (vľavo) a palestínsky prezident Mahmúd Abbás (Autor: TASR)

    Vo svojom prvom prejave pred BR OSN od roku 2009 vyzval Abbás na “zvolanie medzinárodnej mierovej konferencie do polovice roka 2018 so širokou medzinárodnou účasťou” a následným “uznaním štátu Palestína ako plnoprávneho člena OSN”.

    Valné zhromaždenie OSN uznalo Palestínu ako pozorovateľský štát v roku 2012 aj napriek odporu Spojených štátov, pripomína agentúra DPA. USA a ich partneri zablokovali predchádzajúci pokus Abbása o dosiahnutie plného členstva v OSN pre jeho krajinu v roku 2011.

    Palestína a Vatikán sú jediné dva štáty so statusom pozorovateľa v tejto svetovej organizácii.

    Abbás v prejave tiež zopakoval svoju nespokojnosť s rozhodnutím USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a s plánom Spojených štátov presťahovať tam svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu. Podľa palestínskeho prezidenta by sa mal tento plán zrušiť s cieľom vydláždiť cestu k riešeniu na princípe dvoch štátov.

    Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon v reakcii obvinil Abbása z neúprimnosti s tým, že palestínsky líder sa odmietol čo i len raz stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, pokým na pôdu OSN išiel sedemkrát. “Už nie ste súčasťou riešenia, ste problém,” uviedol Danon. “Čo ste urobili pre lepší život jediného človeka v Ramalláhu či v Gaze? Hovoríte o vašom oddanosti mieru, ale keď oslovujete váš ľud, tlmočíte veľmi odlišný odkaz.”


     

    - Reklama -