Len päťročným deťom chcú umožniť vybrať si vlastnú rasu aj sexuálnu identitu. Takáto je realita v americkom štáte

    0
    Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

    V americkom štáte Delaware rozpútal vášne kontroverzný návrh zákona, ktorý by umožňoval deťom už vo veku päť rokov vybrať si vlastnú rasovú a genderovú identitu a to bez súhlasu rodičov, píše Fox News.

    Na jednej strane barikády stoja rodičia, ktorí hovoria, že chcú priaznivejšie prostredie pre svoje transgenderové alebo nebinárne deti. Na druhej strane rodičia, ktorí tvrdia, že návrh porušuje ich základné rodičovské práva.

    Podľa nariadenia by školy mali mať povinnosť poskytovať prístup k zariadeniam a aktivitám, ktoré sú v súlade s rodovou identitou študenta, bez ohľadu na pohlavie dieťaťa pri narodení. To znamená, že by museli napríklad poskytovať genderovo neutrálne toalety a šatne, pedagógovia by boli povinní oslovovať žiakov menami, ktoré si sami vyberú, a žiaci by si mohli vybrať aj svoju vlastnú preferovanú rasu a pohlavie.

    Čo mnohých rodičov pobúrilo, je, že nové nariadenie nevyžaduje, aby školy informovali rodičov o rozhodnutí dieťaťa. Namiesto toho novozamýšľané pravidlá odporúčajú školským konzultantom uprednostniť blaho dieťaťa pred informovaním rodiča.

    „Nariadeniu nejde o zachovania tajomstva, ale o to, čo je v najlepšom záujme dieťaťa,“ vysvetľuje Mark Purpura, prezident spoločnosti Equality Delaware. „Skutočnosť je, že existujú deti, ktoré sa boja svojim rodičom priznať, že sú homosexuáli alebo transsexuáli,“ tvrdí.

    Príliš angažovaná vláda

    Kritici nariadenia však oponujú, že ide o prílišné angažovanie sa vlády do rodičovských záležitostí. Prízvukujú, že rodič by sa mal podieľať na takom kritickom rozhodnutí v živote dieťaťa, akým je vlastná rasová či sexuálna identifikácia.

    Terri Hodgesová, prezidentka Delawarskej neziskovej organizácie združujúcej rodičov a učiteľov (Delaware PTA) na margo zamýšľaných nariadení uviedla, že obchádzanie rodičov nie je podľa nej správna cesta. „Chceme chrániť deti, ale nemôžeme si vyberať, kedy do tohto procesu zapojíme aj rodičov,” myslí si aj Hodgesová.

    Delawarský politik Rich Collins je tiež presvedčený, že navrhované nariadenie je nevýhodné, nadmerné a mätúce, pričom súčasná antidiskriminačná politika je podľa neho jednoduchá, efektívna a dostačujúca.

    Voči plánovanému nariadeniu sa zdvihla aj pomerne veľká vlna kritiky zo strany verejnosti. Adresovaných mu bolo už viac ako 11-tisíc verejných pripomienok formou listov či mailov, pričom drvivá väčšina sa vymedzuje proti novým opatreniam.

    - Reklama -