Šatková aféra vo Veľkej Británii: Po zákaze hidžábu sa moslimskí rodičia vzbúrili a urobili veľmi nepeknú vec

    0
    Ilustračná fotografia: moslimské deti. (Autor: repro foto Youtube/CNN)

    Základná škola sv. Štefana vo východnej časti Londýna nedávno zakázala svojim moslimským žiačkam nosiť hidžáb. Teda šatku, ktorá zakrýva vlasy, krk a tiež poprsie. Riaditeľ školy Arif Qawi došiel k záveru, že zahalené žiačky majú menšiu pravdepodobnosť sa začleniť do kolektívu medzi svojich rovesníkov. Ale po tomto rozhodnutí škola dostala stovky e-mailov, v ktorých sa ich autori jednak sťažovali, jednak vyhrážali celému učiteľskému zboru.

    Najviac vyhrážok dostal práve Qawi, ktorý sa následne rozhodol na svoju funkciu rezignovať. Onedlho škola svoje rozhodnutie zrušila a žiačky sa môžu v triedach opäť zahaľovať. Niekdajší riaditeľ školy uviedol, že mnoho jeho kolegov sa po výhražných e-mailoch od rodičov moslimských dievčat bojí vyučovať. Učiteľka Neena Lallová bola v niektorých e-mailoch označená za „pedofila“.

    Ako uvádza autorka textu Khanová, v jednom z videí uverejnených na YouTube bola dokonca porovnávaná s Hitlerom. Rozzúrení moslimskí rodičia sa vyhrážali aj Amande Spielmanovej, ktorá pôsobí ako šéfka inšpektorov v štátnom úrade Ofsted, a Lallovej sa zastala. V jej prípade išlo opäť o antisemitské urážky. Moslimovia si vzhľadom na jej meno mysleli, že je židovského pôvodu. V jednej zo správ sa jej neznámy anonym vyhrážal, že vie, kde býva, a môže ju kedykoľvek „dostať“.

    Takýchto správ do e-mailu aj na sociálnych sieťach dostala Spielmanová nespočetne. „A nebolo to ani zďaleka prvýkrát, čo učiteľov na britských školách a ďalších štátnych úradníkov zastrašovali moslimskí rodičia. Riaditeľka školy Anderton Park v Birminghame Sarah Hewittová-Clarksonová čelila podobným vyhrážkam na sociálnych sieťach. V jednej z nich zaznelo, že ak bude riaditeľ školy učiť ich deti, že byť homosexuál je v poriadku, bude zastrelený,“ píše.

    „Britskí islamisti majú, samozrejme, záujem na tom, aby boli mladé dievčatá nútené nosiť hidžáb a vo Veľkej Británii zdomácneli aj ďalšie represívne prejavy islamu. Britská vláda by mala namiesto vyhlásení podniknúť konkrétne kroky zastavenia infiltrácie islamizmu do vzdelávacieho systému. To, že sa vedenie základnej školy sv. Štefana vo východnom Londýne nechalo týmto spôsobom vydierať a nakoniec ustúpilo moslimským radikálom, nie je dobrá správa nielen pre vzdelávací systém, ale ani pre celú Veľkú Britániu,“ uzatvára Khanová.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -