Francúzi prísnejšie na migrantov. Za nelegálne prekročenie hranice bude hroziť rok basy

    0
    Autor: TASR
    Podľa zákona sa má zdvojnásobiť doba, na ktorú bude možné zadržať ilegálnych prisťahovalcov, až na 90 dní. Na podanie žiadosti o azyl bude času naopak menej. Namiesto 120 dní na to budú mať migranti len 90, ktoré sa začnú počítať od ich príchodu do Francúzska. Nelegálne prekročenie hranice bude podliehať ročnému trestu odňatia slobody. 
     
    Nový zákon má skrátiť čakanie na vybavenie žiadostí o azyl z 11 mesiacov na pol roka a pomoc sa má dostať aj tým, ktorí sa chcú vrátiť domov. Minister vnútra Gérard Collomb zdôvodnil snahy o skrátenie čakacej dioby na vybavenie azylu tým, že migranti sa po príchode do Francúzska musia čo najskôr začať integrovať do spoločnosti. 
     
    Isté výhody má zákon podľa Collomba aj pre tých, ktorým bude azyl zamietnutý. „Tí, ktorí budú deportovaní v priebehu šiestich mesiacov nestratia doma rodinné vúzby, kontakt s krajinou a je lepšie, že časový limit je kratší,“ zdôvodnil francúzsky minister vnútra. 
     
    Charitatívne organizácie, ktoré sa v krajine galského kohúta starajú o migrantov a poskytujú im pomoc sa postavili na odpor voči novému zákonu. Tvrdia, že je represívny a sťažuje migrantom prípadné snahy o ochranu svojich práv. 
     
    Ľudskoprávnym aktivistom sa nepáči napríklad časť zákona, podľa ktorej sa skráti doba na odvolanie v prípade zamietnutia žiadosti o azyl na 15 dní. Migranti nebudú mať podľa kritikov zákona dostatok času na to, aby si našli právnika a odvolali sa proti rozhodnutiu úradov. 
     
    Minister vnútra Gérard Collomb je pod paľbou kritiku ľudskoprávnych organizácií už niekoľko týždňov. Dôvodom je príkaz, aby agenti imigračných úradov išli do ubytovní pre bezdomovcov a overovali totožnosť ľudí s cieľom zistiť, či ide o občanov Francúzska. 
     
    Charity pohnali novú migračnú politiku francúzskej vlády k najvyššiemu súdu, pretože podľa nich porušuje právo ľudí vyhľadať bezpečné útočisko bez strachu z toho, že im budú kladené otázky. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
     
    - Reklama -