Zbytočné. Problém 21. storočia? Toto žiadna menšina nepotrebuje. Radšej sa mal starať o južný ťah. Baránek zhodnotil Érsekove nové tabule

    0
    Arpád Ersék (Autor: SITA)
    Všetky mestá a obce, v ktorých žije aspoň 20-percentná menšina, dostanú nové dvojjazyčné tabule. Rozhodlo o tom ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka prostredníctvom vyhlášky. Koaličná rada k tomuto rozhodnutiu zvolaná nebola a koaliční partneri nezostali potichu. 
     
    Medializované vystúpenie ministra Érseka, ktorý sa nechal natočiť pred novou dvojjazyčnou tabuľou pred mestom Šamorín, označil podpredseda SNS Anton Hrnko za nie celkom dobre zahrané divadlo. „Priznám sa, celkom mi bolo ľúto pána ministra, že musí v takej nepohode a slote vysvetľovať, že chce európske riešenia,“ vyjadril sa. 
     
    Nesúhlas sa ozval aj zo strany Smer-SD. Podpredseda najsilnejšej koaličnej strany Juraj Blanár uviedol, že považuje zväčšovanie tabúľ s názvami obcí v maďarskom jazyku za zbytočný krok, ktorý narúša dobré vzťahy. „Som za zachovanie pôvodných tabulí. Peniaze sú potrebné na dôležitejšie veci ako na výmenu tabulí,“ uzavrel Juraj Blanár. 
     
    Doteraz boli označenia obcí v cudzom jazyku na modrých tabuliach, ktoré boli menšie ako tie v slovenčine. Po novom budú rovnako veľké ako tabule so slovenským názvom obce a tiež budú na bielom podklade. Modrý zostane iba lem ohraničujúci značku.
     
    Vymeniť by sa malo 384 tabúľ, z toho 325 je v maďarskom jazyku a ostatné sú rusínske. Podľa Érseka stojí jedna takáto tabuľa 108 eur aj s daňou z pridanej hodnoty a namontovaním. To znamená, že opatrenie by malo stáť 41 472 eur vrátane DPH. 
     
    Podrobnejšie sme o tejto téme písali TU

    Je to, samozrejme, zbytočné, hovorí Baránek

    Analytik Ján Baránek si myslí, že takéto problémy sú pozostatkom ešte z minulého tisícročia. „Je to, samozrejme, zbytočné. Neviem, prečo ešte teraz v 21. storočí, keď sme v EÚ, je niečo takéto problém,“ myslí si Baránek. 
     
    Podľa ministra Érseka sú dvojjazyčné označenia obcí tak, ako ich nechalo zmeniť ministerstvo pod jeho vedením, komfortnejšie a európskejšie, ako boli doteraz. Analytik však nesúhlasí. 
     
    „To sú také formálne záležitosti, ale politika funguje aj na princípe symbolov a pokiaľ si myslia, že tabuľa rovnakej veľkosti im prinesie vizuálny pocit rovnakého postavenia, tak prosím, nech majú. Ja si myslím, že maďarská menšina na Slovensku v žiadnom prípade nie je diskriminovaná. Na druhej strane, ak to chcú, nech to majú, nie je to ani požiadavka na autonómiu, ani nič také, čo by muselo zásadnejším spôsobom dráždiť,“ myslí si Ján Baránek. 
     
    Podľa analytika nejde ani tak o vôľu ľudí ako o politický krok strany Most-Híd. „To je politická záležitosť. Ľuďom je to úplne jedno, či je tá tabuľa modrá, zelená alebo oranžová. Trochu mi to začína pripomínať 90. roky minulého storočia, keď toto bol problém, a dúfal som, že už nebude,“ spomína Baránek. 
     
    Vo výmene tabúľ analytik až taký problém nevidí a podľa neho by mali kritici zo Smeru a SNS nasmerovať svoju pozornosť aj inde, a to konkrétne na svoje vlastné rezorty. Takéto opatrenia podľa Baránka nepotrebuje maďarská ani žiadna iná menšina na Slovensku. 
     
    „Pán Érsek z titulu svojho rezortu by mohol urobiť pre maďarskú menšinu oveľa, oveľa viac. Určite by viac prospelo, keby začal reálne úvahy o južnom ťahu,“ komentoval Bránek pre PL.
     
    - Reklama -