Severná Kórea posiela na záverečný ceremoniál zimných olympijských hier expertov na jadrové otázky a vzťahy s Amerikou

    0
    Ľudia striekajú portrét s podobizňou severokórejského lídra Kim Čong-una pred olympijských štadiónom v Pchjongčchangu (Autor: TASR)

    Neobvyklý krok by mohol naznačovať rozhovory s Južnou Kóreou o tom, ako zlepšiť vzťahy so Spojenými štátmi a ako postupovať v spore okolo jadrového zbrojenia KĽDR. Pchjongjang takýchto expertov zriedka vysiela na medzikórejské rokovania, pretože dlhodobo zastáva postoj, že uvedené záležitosti musia byť riešené na priamych rozhovoroch s Washingtonom, píše Jonhap.

    Severokórejská delegácia pod vedením generála Kim Jong-čchola, podpredsedu ústredného výboru vládnej Kórejskej strany práce, pricestuje do Južnej Kórey na trojdňovú návštevu v nedeľu, keď sa zúčastní na záverečnom ceremoniáli olympiády.

    Na otvorení zimných hier sa tento mesiac v rámci delegácie KĽDR zúčastnila sestra severokórejského vodcu Kim Jo-džong, ktorá sa stretla aj s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a odovzdala mu pozvanie svojho brata na návštevu Severnej Kórey.

    Pozornosť bude v najbližších dňoch zameraná aj na to, či sa členovia severokórejskej delegácie nestretnú s členmi americkej delegácie na záverečný ceremoniál, ktorá do krajiny dorazila v piatok.

    Biely dom uviedol, že vedúca americkej delegácie Ivanka Trumpová, dcéra prezidenta USA Donalda Trumpa, nemá v pláne stretnutia so severokórejskými predstaviteľmi. Dohady o možnej schôdzke zástupcov oboch krajín, sprostredkovanej Soulom, však pretrvávajú.

    Objavili sa však tiež argumenty, že Pchjongjang bude v najbližšom čase odmietať dialóg s USA, keďže ho Washington podráždil novým balíkom sankcií, oznámeným v piatok.

    Americký viceprezident Mike Pence bol na otváracom ceremoniáli olympiády pripravený stretnúť sa so severokórejskými delegátmi, podľa Washingtonu však KĽDR na poslednú chvíľu schôdzku zrušila.


     

    - Reklama -