Vražda Jána Kuciaka môže mať vážny vplyv na slobodu slova a novinársku prácu, vyhlásili Stern a Radičová

    0
    Profesorka sociológie a bývalá premiérka Iveta Radičová. Foto: SITA

    “Zostáva len nádej, že rovnako silný bude mobilizačný efekt, ktorý povedie k vyšetreniu všetkých káuz, vrátane tých, ktoré rozpracoval Ján Kuciak. Zostáva len povzbudiť k vytrvaniu a v aktivite všetkých novinárov a občanov, ktorí sa zasadzujú za presadzovanie právneho štátu dodržiavajúc princíp, ktorý je pre prácu novinára najťažší – hľadanie faktov a odhaľovanie pravdy,” píšu v spoločnom vyhlásení. Zástupcovia PEVŠ dúfajú, že právo na slobodu slova, právo na ochranu súkromia a osobnosti nebudú musieť byť činmi hrdinstva a obete, dokonca tej najväčšej. “Zostáva výzva konať, aby sa takýto skutok už nikdy nemohol zopakovať,” podotkli Štern a Radičová.

    O smrti novinára informuje na sociálnej sieti aj Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde študoval. “Česť pamiatke Jankovi Kuciakovi,” píše. Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku odsudzuje vraždu novinára a zároveň vyslovuje úprimnú sústrasť rodinám obetí, ako aj celej redakcii Aktuality.sk. Neoficiálna stránka Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na sociálnej sieti uvádza, že smrť Kuciaka a jeho priateľky je prvou vraždou novinára v histórii samostatného Slovenska. “Nejde len o útok na dvojicu mladých ľudí, ale aj na slobodu slova a na všetkých novinárov, ktorí sa snažia hľadať pravdu a poukazovať na nespravodlivé dianie v spoločnosti. Tak ako to robil aj Ján Kuciak. Veríme, že polícia urobí všetko pre to, aby jeho smrť objasnila a páchateľov potrestala,” informuje.

    Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

    - Reklama -