Vražda novinára: V USA zaznelo meno Robert Kaliňák a aj ďalšie

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    K vražde došlo v nedeľu vo Veľkej Mači a spoločne s Kuciakom zomrela aj jeho priateľka Martina Kušnírová. Dvadsaťsedemročný Kuciak pracoval pre server Aktuality.sk, ktorý je súčasťou nadnárodnej vydavateľskej skupiny Axel Springer. „Ak mala byť táto vražda pokusom odradiť nezávislého vydavateľa od odhaľovania ďalších káuz, tak budeme pristupovať k plneniu našej novinárskej misie ešte svedomitejšie a naliehavejšie,“ cituje server Politico vyjadrenie vydavateľstva.

    Bruselský server v súvislosti s vraždou novinára publikoval graf, ktorý ukazuje počet zavraždených novinárov v rámci krajín Európskej únie. Dáta pochádzajú od americkej neziskovej organizácie Committee to Protect Journalists (Výbor na ochranu novinárov). Vyplýva z nich, že najmenej bezpečnou krajinou v EÚ je pre novinárov Francúzsko. Od roku 1992 tam preukázateľne zomrelo v súvislosti so svojou prácou deväť novinárov. Na druhom mieste nasleduje Chorvátsko so štyrmi obeťami.

    Vraždu Kuciaka zaznamenal aj americký denník The New York Times, ktorý cituje vyjadrenie šéfa Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho. „Európska únia nemôže akceptovať, že novinári sú vraždení pre svoju prácu. Vyzývam slovenské úrady, aby začali vyšetrovanie a v prípade potreby využili aj pomoc zo zahraničia,“ uviedol vysoký úradník Európskej únie, ktorý zároveň pripomenul nedávnu vraždu maltskej novinárky.

    Americký denník konkrétne uvádza, že Kuciak sledoval predovšetkým slovenských oligarchov, ktorí majú väzby na vládnucu stranu Smer. Mnohí z nich vraj mali blízko k ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a bývalému ministrovi financií Jánovi Počiatkovi. „Vo svojich posledných článkoch sa zaoberal predovšetkým slovenským oligarchom Mariánom Kočnerom, ktorý sa mu mal vyhrážať. Samotný Kočner však odmieta, že by mal s vraždou novinára čokoľvek spoločné.“

    O vyhrážkach Kočnera píše tiež nemecký verejnoprávny rozhlas Deutsche Welle (DW), ktorý s odkazom na denník SME uvádza, že Kuciak sa na vyhrážky sťažoval na polícii. „Kočner podniká na trhu s realitami a je známy tým, že sa vyhráža novinárom,“ uvádza DW. Server prináša aj vyjadrenie premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica, že vláda ponúkne odmenu vo výške milión eur za informácie, ktoré budú viesť k dolapeniu vrahov.

    O vrahoch mladého novinára sa zatiaľ len špekuluje, ale jeho kolega Tom Nicholson v pondelok v rozhovore pre Denník N povedal, že by na smrti Kuciaka mohla mať záujem talianska mafia ’Ndrangheta, ktorá pôsobí už od 18. storočia v oblasti Kalábrie a je považovaná za najmocnejšiu taliansku mafiánsku skupinu. „Ján robil na prípade, ktorý sa týka prítomnosti pravdepodobne talianskej mafie na východnom Slovensku. Išlo o podozrenie, že kradnú eurofondy a posielajú ich naspäť do Talianska,“ uviedol Nicholson.

    Nicholson tiež tvrdí, že zverejnenie článku, ktorý Kuciak práve dokončoval, by mohlo vážne ohroziť čerpanie eurofondov talianskej mafie na Slovensku. „Ak si pozriete tie mená, zistíte, že sú na Slovensku už od polovice 90. rokov – v Michalovciach, Trebišove. […] Skupovali bývalé družstvá, potom sa tvárili, že tam nechajú rásť bio rastliny, a na to brali eurofondy,“ objasňoval Nicholson s tým, že vláda už zrejme vie, kto za vraždou stojí.

    - Reklama -