V Rusku sa chystajú voľby, ale cez víkend sa v Moskve demonštrovalo. Zatknutý bol aj „muž s obrovskou kačicou“

    0
    Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (uprostred) pochoduje počas zhromaždenia na pamiatku ruského opozičného politika Borisa Nemcova v Moskve (Autor: TASR)

    V Moskve sa túto nedeľu konala demonštrácia, ktorej účastníci si pripomenuli tretie výročie vraždy opozičného predáka Borisa Nemcova. Podľa moskovskej polície sa neďaleko Chrámu Vasilija Blaženého zhromaždilo asi 4 500 ľudí. Samotní organizátori tvrdia, že pokloniť sa pamiatke charizmatického opozičníka a za éry Borisa Jeľcina tiež vicepremiéra prišlo vyše 7 000 ľudí. Nemcov bol zastrelený 27. februára 2015, keď išiel po moste smerom ku Kremľu.

    Minulý rok bol hlavný vinník, Čečenec Zaur Dadajev odsúdený na dvadsať rokov väzenia a jeho štyria komplici dostali tresty vo výške od 11 do 19 rokov. Vodca gangu sa pôvodne k zavraždeniu Nemcova priznal, ale neskôr svoje slová odvolal a tvrdil, že ho k tomu policajti prinútili mučením. V každom prípade panuje zhoda v tom, že Nemcov s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel pre svoje opozičné aktivity.

    Tesne pred smrťou údajne pracoval na správe, ktorá sa zaoberala rolou Ruska v konflikte na Ukrajine. Nemcov patril k najhlasnejším kritikom krokov Vladimira Putina a ruskej vlády na Ukrajine. Hoci boli údajní páchatelia odsúdení, stále nie je zrejmé, kto si vraždu objednal. Opozícia tvrdila, že by stopy mohli viesť až do najvyšších poschodí moci v Čečensku. Že by si však vraždu nepohodlného opozičníka objednal Ramzan Kadyrov, sa neprekvapivo dokázať nepodarilo.

    Demonštrácia na pamiatku Borisa Nemcova mala svoju dohru v podobe zatknutia ruského aktivistu Arťoma Gončarenka. Člena ľudskoprávnej skupiny Vesna zatkla polícia za opakované porušenie pravidiel konania verejných zhromaždení. Gončarenko bol totiž zadržaný už pred mesiacom, keď netradičným spôsobom vyzval na bojkot prezidentských volieb. Postavil sa do okna svojho bytu a vystrčil von obrovskú nafukovaciu kačicu.

     

     

    Zdroj: Twitter/BBC News (World)

    Poukazoval tak na zverejnené materiály opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktoré majú dokazovať skorumpovanosť bývalého prezidenta a súčasného premiéra Dmitrija Medvedeva. V jeho luxusnom sídle podľa zistení Navaľného a jeho nadácie nechal Medvedev postaviť nemenej luxusnú „rezidenciu“ aj pre svoje kačice, čo sa stalo zdrojom pobavenia naprieč ruskou spoločnosťou. Samotný Navaľnyj skončil minulý týždeň v rukách polície a už pred niekoľkými týždňami mu úrady zabránili kandidovať v prezidentských voľbách.

    - Reklama -