Opozícia žiada Fica, aby do utorka odvolal Kaliňáka a Gašpara. Trošková ani nemá bezpečnostnú previerku, tvrdí

    0
    Ľubomír Galko a Richard Sulík (Autor: df)

    Premiéra zároveň vyzvali, aby prestal koordinovať vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky a ponechal ho v rukách orgánov činných v trestnom konaní. “Ak to nespraví, sme pripravení konať. Budeme sa veľmi hlasne ozývať a budeme mobilizovať všetkých slušných ľudí v našej krajine. Toto jednoducho zašlo priďaleko. A minimálne títo dvaja páni sa musia okamžite pratať zo svojich funkcií,” zdôraznil Sulík.

    Predseda Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Ľubomír Galko informoval, že NBÚ otvoril previerku šéfa krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliama Jasaňa. “Vykonávajú sa potrebné kroky a úkony k tomu, aby sa posúdilo, či sa zlyhalo a kde sa zlyhalo. Z hľadiska štátnej radkyne pani Troškovej je situácia veľmi špeciálna. Nedisponuje bezpečnostnou previerkou NBÚ. Hovorím o previerke druhého, tretieho a štvrtého stupňa, ktorú udeľuje NBÚ. A dôvod, pre ktorý nebolo požiadané o túto previerku, nech si zodpovie každý sám,” povedal Galko.

    Doplnil, že zvolá osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti NBÚ. “Bavme sa o tom, kto zlyhal. Pretože tu sa nám javí, že masívne zlyhali bezpečnostné orgány štátu, ktoré udeľujú bezpečnostné previerky. Nebudeme sa rozprávať len o NBÚ, ale budeme sa rozprávať aj o inštitúciách, ktoré pripravujú podklady. To znamená vojenské spravodajstvo, ale prednostne operatívci Policajného zboru a Slovenská informačná služba. Zatiaľ, aj z prípadu Viliama Jasaňa sa nám javí, že bezpečnostné previerky nie sú udeľované ľuďom, ktorí spĺňajú zákonné predpoklady, ale ľuďom, ktorí tieto bezpečnostné previerky potrebujú,” uviedol Galko.

    Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) upozornila, že syn šéfa trebišovskej prokuratúry podniká s Antoniom Vadalom. “Sú spolu v siedmich firmách. On vystupuje ako správca niečoho, čo nazývajú VADALA GROUP, lebo viete, že Vadalovci majú veľmi veľa firiem. Samotný šéf okresnej prokuratúry je krstným otcom detí podnikateľa, ktorý bol odsúdený, aj keď nie ešte právoplatne, na 11 rokov väzenia za podvody pri získavaní dotácií z Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Poľnohospodárska platobná agentúra bola práve tou, na ktorú sa sústredil celý klan Talianov z Kalábrie,” povedala Nicholsonová.

    Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, motív ktorej mal súvisieť s prácou novinára.

    - Reklama -