Táto žena vraj nahradí Merkelovú. V pondelok už urobila prvý krok

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Angela Merkelová sa navzdory nie príliš úspešnému volebnému výsledku CDU aj následným nepodareným koaličným rokovaniam so Zelenými a FDP stále drží pri moci. Na čele nemeckej vlády bude nakoniec stáť aj po štvrtý raz, ale už teraz sa špekuluje o jej nástupcovi. S najväčšou pravdepodobnosťou by ju na čele CDU mala nahradiť doterajšia kancelárka spolkovej republiky Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová.

    Nemecké médiá Karrenbauerovú považujú za jednu z najväčších nádejí CDU. Denník Zeit ju vo svojom článku označuje za „novú silnú ženu v CDU“ a konštatuje, že by mohla priniesť čerstvý vietor nielen v rámci strany. „Na pondelkovom kongrese CDU už bola z delegátov cítiť istá únava. Ale s vystúpením Karrenbauerovej akoby celá hala ožila,“ píše denník s tým, že úspešná Sárska premiérka bola zvolená za novú generálnu tajomníčku strany so ziskom 98,8 % hlasov.

    Karrenbauerová je považovaná za spojenca Merkelovej a predpokladalo sa, že jej bude ponúknuté miesto vo vláde, aby tak získala na prípadnú budúcu pozíciu šéfky strany ostrohy v najvyššej politike. Ministerstvo síce riadiť nebude, ale aj napriek tomu sa s novou funkciou presunie zo Sárska do Berlína. „Karrenbauerová okrem iného volá po hlbšej diskusii. Vedenie strany by malo voličom viac vysvetľovať, prečo sa rozhodlo upustiť od jadrovej energie, hlasovať za manželstvo homosexuálov či otvoriť hranice utečencom,“ uvádza Zeit.

    V rozhovore pre magazín Spiegel Karrenbauerová naznačuje, že nechce vo svojej novej úlohe hrať vedľa Angely Merkelovej len „druhé husle“. Vyvracia tiež, že by nechcela byť súčasťou vlády, pretože CDU nezostalo veľa „zaujímavých“ ministerstiev. „Tak to nie je. Ministerstvo školstva by ma určite zaujímalo,“ podotýka možná budúca kancelárka krajiny, ktorá odmieta byť označovaná za „malú Merkelovú“, ako spomína redaktor magazína.

    Svoj vzťah s kancelárkou považuje za „dobrý a vyvážený“. „Chováme k sebe dôveru a úctu. Ani jednu z nás necharakterizujú nejaké výbuchy emócií. Usilujeme sa o dosiahnutie hmatateľných výsledkov a nájdenie zhody,“ hovorí sárska premiérka, ktorá zároveň odmieta, že by mala byť nástupkyňou Merkelovej. „Čakala som, že dostanem podobnú otázku. Považujem však niečo také za úplný nezmysel,“ dodáva skromne generálna tajomníčka CDU.

    Jednou z úloh Karrenbauerovej v novej funkcii bude pripraviť CDU na obdobie po Merkelovej. „Určite táto práca prinesie okamihy, keď sa bude môj názor od toho Angely Merkelovej líšiť. Obe sme si toho vedomé a chceme o prípadnom nesúlade otvorene hovoriť,“ konštatuje Karrenbauerová a na otázku o svojich ambíciách znovu odmieta, že by jej išlo o funkciu šéfa strany. „Mám päťdesiatpäť rokov a v mojej politickej kariére som toho už dosiahla mnoho. Nepotrebujem získať viac.“

    - Reklama -