Eurokomisár: Je to vážne obvinenie, že sa s eurofondmi nenarábalo riadne a že je možno v hre korupcia či dokonca mafia

    0
    Günther Oettinger (Autor: ec.europa.eu)

    “O dianí na Slovensku a všetkých zverejnených správach sme informovaní a situáciu sledujeme. Dnes Európska komisia zaslala list Pôdohospodárskej platobnej agentúre so žiadosťou o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania fondov EÚ v oblasti poľnohospodárstva,” uvádza sa v oficiálnom vyhlásení EK.

    “Tolerancia Európskej komisie voči korupcii je nulová a od členských štátov očakávame, že jej budú účinne predchádzať. Akékoľvek podozrenia a obvinenia z nesprávneho nakladania s prostriedkami EÚ berieme vážne,” zdôraznila EK.

    V tejto súvislosti komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger v rozhovore pre nemecký denník Die Welt uviedol, že EK bude preverovať informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku.

    “Dôkladne sa pozrieme na tento prípad. O niekoľko týždňov budeme mať jasno ohľadom finančných tokov a možného zneužitia,” povedal eurokomisár, ktorý podľa vlastných slov považuje “za možné, že v tomto prípade boli priame alebo nepriame platby poľnohospodárom alebo agrárnym podnikom z nášho európskeho rozpočtu zneužité na kriminálne ciele”.

    Mladý slovenský novinár zverejnil informácie, ktoré je teraz potrebné “bezpodmienečne preveriť”, uviedol Oettinger. “Je to vážne obvinenie, že sa s prostriedkami európskeho rozpočtu nenarábalo riadne a že je v hre možno aj korupcia či dokonca mafia,” vyhlásil komisár.

    PPA komunikuje s Komisiou už niekoľko dní

    Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) komunikuje s Európskou komisiou (EK) vo veci previerky možných podvodov s európskymi agrodotáciami v SR už niekoľko dní. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík v reakcii na vyjadrenia eurokomisára pre rozpočet Günthera Oettingera pre Die Welt o tom, že EK chce po vražde Jána Kuciaka preverovať informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku.

    MPRV SR a PPA sú súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a s Národnou kriminálnou agentúrou. Uviedla to v stredu (28.2.) šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) pred rokovaním parlamentného pôdohospodárskeho výboru v reakcii na medializované informácie súvisiace so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, ktorý sa venoval pôsobeniu talianskej mafie v SR aj v odvetví čerpania agrodotácií.

    “V každom prípade ide asi o bezprecedentný prípad (vraždy) a je potrebné, aby sa vyšetril. Čo sa týka MPRV, a hlavne PPA, tá je k dnešnému dňu mimoriadne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní a takisto s Národnou kriminálnou agentúrou. Akékoľvek iné informácie v tejto chvíli nepodávame,” povedala 28. februára šéfka MPRV SR.

    O čom informovali Aktuality.sk

    Portál Aktuality.sk informoval v poslednom článku zavraždeného novinára Kuciaka, v ktorom sa venoval pôsobeniu talianskej mafie v SR, že na východe Slovenska, vo vzájomnej koordinácii a spolupráci, fungujú zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov ide o rodiny Rodovcov a Catroppovcov. Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo. “Vlastnili alebo dodnes vlastnia niekoľko desiatok firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií,” informoval portál.

    Len za roky 2015 a 2016 sa podľa portálu firmám okolo týchto rodín podarilo získať od PPA na priamych platbách viac ako osem miliónov eur, ďalšie státisíce eur čerpali v rámci projektových dotácií. Aj oprávnenosť týchto platieb je sporná. Aktuality.sk s partnermi zdokumentovali viacero prípadov, keď boli porušené predpisy. V jednom prípade si firma vypýtala platby na osemnásobok plochy, ktorú skutočne obrábala. V inom prípade si zase pýtala platby na plochy, za ktoré neplatila nájom a nemala na ne užívacie právo,” uviedol Kuciak s tým, že v ďalšom prípade dokonca štatutár jednej z firiem – týchto Talianov – sfalšoval rozhodnutie PPA, aby presvedčil banku, že čoskoro dostane peniaze.

     

     

    - Reklama -