Nočná mora pre EÚ sa stala realitou. V Taliansku zvíťazili euroskeptici

    0
    Volebné plagáty v uliciach Milána pre parlamentné voľby v Taliansku. (Autor: TASR)

    Podľa dostupných prepočtov by M5S malo mať v hornej komore parlamentu 102-122 kresiel. Väčšinu získava strana s najmenej 158 poslancami.

    V Poslaneckej snemovni by podľa TV RAI mohlo M5S obsadiť od 216 do 236 z celkovo 630 kresiel. 

    Strany pravicovej koalície združenej okolo subjektu Vpred Taliansko (FI) vedeného expremiérom Silviom Berlusconim by podľa odhadov mohli v Senáte obsadiť 118 až 150 kresiel; pričom krajne pravicová Liga Severu (LN) by tam mala mať 52-62 poslancov, zatiaľ čo Berlusconiho FI 46 až 56 poslancov.

    V Poslaneckej snemovni by táto pravicová koalícia mohla mať od 248 do 268 mandátov, pričom 122-132 z nich by malo patriť LN a 93-104 FI.

    Vládnej Demokratickej strane by malo patriť 42 až 54 mandátov z celkovo 315-členného Senátu. V Poslaneckej snemovni by tejto koalícii mohlo pripadnúť od 107 do 127 mandátov.

    Le Penová: Zlá správa pre EÚ

    Výsledky všeobecných volieb v Taliansku sú zlou správou pre Európsku úniu, vyhlásila v noci na pondelok líderka euroskeptického francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová.

    Podľa predbežných výsledkov vo voľbách v Taliansku dosiahne dobrý výsledok pravicová koalícia, ktorej súčasťou je aj krajne pravicová Liga Severu (LN) – spojenec Le Penovej FN. 

    Líder LN Matteo Salvini ešte pred voľbami upozornil, že ak jeho strana získa čo len o jeden hlas viac ako konzervatívnejšia strana Vpred Taliansko (FI) Silvia Berlusconiho, LN si bude nárokovať kreslo premiéra.

    “Európska únia má zlú noc….,” napísala vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter Le Penová, ktorá pripojila k textu rozosmiateho “smajlíka” a hashtagy #Italy #Elections2018.

    - Reklama -