VIDEO Toto je pokus o prevrat! S demokraciou to nemá nič spoločné. Fico vracia úder

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)
    Predstavitelia vládnej strany Smer-SD na čele s predsedom Ficom reagovali na Úrade vlády na iniciatívu opozície. „Mafián, daňový podvodník a bruselský povaľač sú pre pána prezidenta Slovenskej republiky partneri, s ktorými chce riešiť krízu, hoci vláda normálne rokuje a v pondelok sa stretneme s koaličnými partnermi a budeme reagovať na ich požiadavky,“ vyhlásil Fico, ktorý pred novinárov predstúpil s piatimi podpredsedami strany.
     
    Šéf Smeru-SD zopakoval, že jeho strana stojí o Most-Híd, ktorý prišiel s predstavami o krokoch na jeho zotrvanie v koalícii. „O tohto koaličného partnera stojíme a chceme s ním rokovať, aby sme udržali stabilitu vládnej koalície,“ povedal s tým, že rokovanie sa uskutoční v pondelok (12.3.), pred utorkovým (13.3.) zasadnutím Republikovej rady strany Most-Híd.
     

    Oheň na námestiach sa ľahko zakladá a nesmierne ťažko hasí

    „Opozícia, samozrejme, nečakala ani len sekundu na výsledky rokovaní. Hneď teraz, okamžite chce zvaliť vládu, aby zneužila úprimné emócie ľudí, ktoré vznikli po smrti novinára a jeho priateľky. Nás, na rozdiel od štátneho prevratu, na ktorom dnes opozícia tvrdo pracuje, zaujíma predovšetkým vyšetrenie ohavnej vraždy,“ vyhlásil s tým, že pád vlády či predčasné voľby nemôže toto vyšetrovanie urýchliť, práve naopak. Opozíciu a prezidenta vyzval na elementárnu zodpovednosť. „Oheň na námestiach sa ľahko zakladá a nesmierne ťažko hasí. Dnešný návrh opozície je len prilievaním do tohto ohňa,“ doplnil.
     
    Fico opäť neodpovedal na otázku, či minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) skončí vo funkcii. Ide o jednu z požiadaviek Mosta-Híd na udržanie súčasnej vlády. „Dajte nám čas do pondelka,” povedal novinárom. Tým tiež odkázal, že jediné, čo ich zaujíma, je pád vlády a odchod Kaliňáka z funkcie. „Veľmi rýchlo ste zabudli vytvárať tlak na odhalenie vraha novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice,” dodal. Verejnosť žiada o priestor na pokojné vyšetrenie dvojnásobnej vraždy.

    Legitímna otázka o Sorosovi

    Iniciatívu šéfa SNS Andreja Danka na piatkové stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov považuje Fico za správnu. „Budem tam a nastúpený v obleku,” uviedol. Prezident SR Andrej Kiska svoju účasť na stretnutí ešte nepotvrdil. Ak tam nepríde, bude to vnímať veľmi negatívne. Premiér tvrdí, že vláda je stále funkčná, hoci bola v stredu istý čas neuznášaniaschopná pre výpadok viacerých ministrov.
     
    Premiér opäť zdôraznil, že nevidí nič zlé na tom, ak sa prezidenta spýta, o čom debatoval vlani v New Yorku s miliardárom Georgom Sorosom. „Keby som ja šiel do súkromnej kancelárie bez prítomnosti členov ministerstva zahraničných vecí, tak by ste sa ma na to pýtali v jednom kuse,” dodal s tým, že v tejto veci absolútne stojí na svojich nohách a má právo klásť takéto otázky.
     
    - Reklama -