Vláda nemôže visieť na šnúrkach od Kotlebových trenírok, vyhlasuje Pellegrini. Podľa Remišovej už nestačí vyrezať otlak, treba vymeniť topánky

    0
    Zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko, Námestie SNP v Bratislave. (Autor: TASR)

    “Vždy som mal a mám veľkú pokoru pred ľuďmi a vyslovovaním ich názoru. V demokratickej krajine nikomu nemožno upierať právo, aby šiel slobodne vyjadriť svoj názor,” povedal Pellegrini. Podpredseda Smeru-SD uviedol, že rozumie emóciám, ktoré prevládali na zhromaždeniach naprieč celým Slovenskom. “Som rád, že to prebehlo veľmi slušne a bez nejakých násilností, skonštatoval. 

    Pellegrini: Demonštrácia ako vo vyspelej Európe

    Pellegrini zhromaždenia neoznačil za štátny prevrat. “Bola to demonštrácia, akej sme svedkami vo vyspelej demokratickej Európe, rovnaké sa konajú v Nemecku, Taliansku, vo Francúzsku. Slovensko nie je zvyknuté na takéto prejavy, ale v iných krajinách sú na týždennom poriadku,” povedal. 

    “SR je demokratický štát. Nikto proti takýmto protestom, pri ich organizovaní, počas ich priebehu alebo po ich skončení neprotestoval ani nevyvíjal žiadne aktivity, aby tento slobodný prejav občanov akýmkoľvek spôsobom zmaril,” priblížil Pellegrini.

    Podpredseda Smeru-SD poznamenal, že by sa cítil podstatne horšie, keby videl, že sa bráni sloboda slova alebo sa zakazuje novinárom písať to, čo píšu posledné dva týždne, či sa niekomu zatvárajú ústa. “Nie je to to, čo sa na Slovensku deje,” poznamenal s tým, že rešpektuje, že na Slovensku je skupina ľudí, ktorých pobúrila vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. 

    Remišová: Ľudia povedali, že už toho bolo dosť

    Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) potvrdila, že išlo o najväčšie pokojné zhromaždenie od vzniku samostatného Slovenska. “Ľudia vyslali jasný signál tejto vláde. Povedali, že už toho bolo dosť a bolo by zradou občanov, keby k žiadnym zmenám nedošlo,” povedala poslankyňa.

    Slovensko prirovnala ku krajine, ktorá má túžbu ísť smerom dopredu, ale má obuté topánky, ktoré ho tlačia a vytvárajú mu otlaky. Podľa jej slov nestačí “vyrezať jeden otlak”, a to odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) alebo poslať preč policajného prezidenta Tibora Gašpara. “Treba vymeniť topánky a po tom ľudia volali na námestí,” uzavrela Remišová. 

    Dôležitá je stabilita krajiny

    Stabilita krajiny je absolútne nevyhnutná a nesmie byť nadradená personálne nikomu. “Je priorita a osobné záujmy jednotlivcov musia ísť bokom,” podotkol Pellegrini.

    Ubezpečil, že Smer-SD pochopil požiadavku koaličného partnera Most-Híd. Strana preto musí podľa neho prísť na rokovania s takou ponukou, aby upokojila súčasnú situáciu, umožnila Mostu-Híd pokračovať vo vládnej koalícii a zároveň tak garantovala stabilné vládnutie. “Nebudem súhlasiť, aby vláda, ktorá by po nejakých nezhodách mala pokračovať ďalej, visela na šnúrkach od Kotlebových trenírok,” zdôraznil Pellegrini. Na otázku, či je teda zmena na poste ministra vnútra hotová vec, odpovedal, že hotová vec to bude až vtedy, keď sa to povie verejne.

    Kto ohrozuje stabilitu?

    Veronika Remišová je však presvedčená, že stabilitu krajiny ohrozuje práve strana Smer-SD a súčasná vláda. Poukázala, že ani nie po polroku od koaličnej krízy v súvislosti s eurofondmi je tu ďalšia koaličná kríza. “Odchod Kaliňáka jednoducho nestačí. Policajný prezident musí s ním odísť tiež,” zopakovala Remišová s tým, že ľudia si želajú zmenu vo všeobecnosti.

    Zároveň uistila, že záujmom opozície je v prvom rade vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. “Aby sa Slovensko nadýchlo a aby Slovensko mohlo kráčať dopredu. A ľudia k tomu hovoria, že na to treba zmenu,” dodala poslankyňa.

    - Reklama -