Vy ste si za tie dva týždne nevšimli, že sa niektoré veci zásadne zmenili? Pýta sa Krajniak Stromčeka. Zneužívate situáciu a vyvolávate vášne, vracia úder smerák

    0
    Milan Krajniak (Autor: Sme rodina)

    Stromček uviedol, že vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorá sa stala zhruba pred dvoma týždňami, sa nedá zmeniť. “Je dôležité to, aby sme vyšetrili to, čo sa stalo. Súvisí to s politickou kultúrou na Slovensku. Za dva týždne sa nezmenila úspešnosť slovenskej ekonomiky ani to, že máme stabilnú vládu, ktorá bez problémov schvaľuje všetky zásadné zákony. Nezmenilo sa ani to, že sme akceptovaní v zahraničí a vždy sme boli stabilitou v rámci strednej Európy, čo sa týka politickej kultúry,” uviedol štátny tajomník.

    Zmena zásadnej veci

    Podľa poslanca NR SR Milana Krajniaka z opozičného hnutia Sme rodina sa zmenila zásadná vec. „Vy ste si za tie dva týždne nevšimli, že sa niektoré veci zásadne zmenili?“. Opýtal sa Krajniak.

    “Ľudia v priamom prenose mohli vidieť, prečo majú 300-eurové dôchodky a 500-eurové platy, že ešte aj v takejto situácii sa politici zaoberajú sami sebou, prípadne oligarchami za sebou a hádajú sa medzi sebou,” povedal Krajniak. Doplnil, že keď sa krajina dozvedela o vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice, tak premiér Robert Fico (Smer-SD) nezvolal Bezpečnostnú radu SR.

    “Keď ofily na ParlamentniListy.cz:” ids=”” /}sme sa dozvedeli o talianskej mafiánskej stope, tiež ju nezvolal. Keď sme sa dozvedeli od prokurátora Špirka o tých prepojeniach a chobotnici, ani vtedy ju nezvolal. Ale keď ľudia povedali, že chcú prísť pokojne vyjadriť svoj názor a protestovať, vtedy ju zvolal s tým, že budú nejaké útoky na verejné budovy,” poznamenal.

    Ľudia sa podľa Krajniaka na zhromaždeniach zachovali pokojnejšie a rozumnejšie ako väčšina politikov. Podľa neho by sa mali uskutočniť predčasné voľby. 

    Stromček: Ste ako SaS a OĽaNO, len sa slušnejšie vyjadrujete

    Stromček poznamenal, že opozičné hnutie Sme rodina je rovnaké ako SaS alebo OĽaNO, avšak má slušnejšie vyjadrovanie. Opozícia však, ako doplnil, zneužíva situáciu a vyvolávate vášne. “Snažíte sa vyvolať situáciu, aby boli predčasné voľby,” poznamenal štátny tajomník. Podľa jeho slov v demokratickom štáte je prirodzené, že sa organizujú pochody. “Vždy zo strany štátu sa budeme snažiť o to, aby boli pokojné,“ reagoval Stromček na zvolanie Bezpečnostnej rady SR pred piatkovými (9.3.) zhromaždeniami.

    “Ak chceme obnoviť dôveru ľudí v štát, tak by sme im mali dať šancu svoj názor legitímne vyjadriť,” myslí si Krajniak. Doplnil, že opozičné hnutie je za to, aby sa uskutočnili predčasné voľby.

    Už nejde o Kaliňáka

    V súčasnej chvíli už podľa poslanca NR SR Milana Krajniaka nejde o ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

    “Keď sme počúvali ľudí na námestiach, tak pomer toho, ako padalo meno Kaliňáka a Fica, bolo asi v pomere jeden ku sto,” povedal Krajniak. Podľa neho ľudia svoj názor vyjadrujú pokojne. “Nepočúvať hlas ľudí v takejto súvislosti a tváriť sa, že je všetko v poriadku podľa mňa neobnoví dôveru ľudí v nič, a nieto ešte v tento štát,” poznamenal.

    “Keď chceme postupovať zodpovedne, tak by sme sa mali vyvarovať toho, aby sme postupovali stranícky a vytĺkať z toho niečo. Mali by sme sa opýtať ľudí, že ako chcú pokračovať,” poznamenal poslanec z opozičného hnutia Sme rodina.

    Podotkol, že politici by mali byť pre ľudí vzorom, avšak v súčasnosti je to presne naopak. “Ľudia sú vzorom a od nich by sa mali politici učiť, ako majú postupovať. Budeme sa snažiť, aby sme dokázali dôveru v štát obnoviť,” povedal.

    Počúvame aj opozičné hlasy

    Štátny tajomník Stromček (Smer-SD) vyzval Krajniaka, aby hnutie ostalo konštruktívnou opozíciou. “Každý jeden hlas, aj opozičný, pozorne počúvame. Každá jedna informácia, ktorá pomôže k tomu, aby bolo Slovensko lepšou krajinou, berieme do úvahy. Je úplne jedno, kto ju povie,” povedal štátny tajomník.

    Pripomenul, že v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa vytvoril najväčší vyšetrovací tím a zavolali sa aj odborníci zo zahraničia. “Vytvorili sa všetky podmienky na to, aby bola vražda vyšetrená a aby bolo jasné, čo bolo motívom,” povedal Stromček. Podotkol, že “ak by v tejto veci chcel niekto hlavu Roberta Kaliňáka, nesúvislo by to s týmto prípadom.”

    Prečo vystúpil Špirko deň pred zhromaždeniami?

    Politici sa v diskusnej relácii dotkli aj témy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka. Stromček poznamenal, že je podľa neho zvláštne, že so svojimi podozreniami vystúpil deň pred zhromaždeniami. “Znižuje to dôveryhodnosť jeho vystúpenia,” podotkol štátny tajomník. Zároveň doplnil, že Smer-SD chce, aby sa vyšetrili Špirkove oznámenia.

    Krajniak uviedol, že ho Špirkove vyjadrenia prekvapili. “Že je to až také zlé, z toho som bol prekvapený,” dodal. Zároveň však pripomenul, že jeho vyjadrenia sú stále len podozreniami.

    - Reklama -