Výzva Webera, aby Fico odvolal Kaliňáka, ide ďaleko nad rámec slušnosti, myslia si slovenskí europoslanci za Smer

    0
    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska počas stretnutia so slovenskými europoslancami (Autor: TASR)

    Podľa europoslancov, ak sa vyšetrí vražda, potom sa môže debatovať aj o vyvodení politickej zodpovednosti voči predstaviteľom vlády. “Aj my zastávame myšlienku, že žiaden politik by nemal byť prikovaný na svoju stoličku, a keď to bude potrebné, mal by ju uvoľniť,” píše sa v stanovisku.

    Weber uviedol, že po návrate šesťčlennej osobitnej delegácie Európskeho parlamentu (EP) zo Slovenska, ktorá mala za cieľ objasniť okolnosti vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, upozornil na obavy, že zodpovedné slovenské orgány nerobia všetko pre to, aby boli obe vraždy objasnené. Zároveň poznamenal, že by premiér Robert Fico mal odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

    “Je zarážajúce, že ešte pred zverejnením záverov komisie EP vyzval premiéra členského štátu EÚ, aby odvolal jedného zo svojich ministrov. Takáto výzva ide ďaleko nad rámec slušnosti a vyvoláva oprávnený dojem politického zasahovania do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu EÚ,” myslia si europoslanci. Podľa ich slov žiaden poslanec EP nemá právo požadovať personálne výmeny vo vláde iného členského štátu.

    “Všetci traja najvyšší ústavní činitelia na Slovensku sa zhodli na tom, že treba situáciu upokojiť. Weber namiesto toho eskaluje napätie a vytvára dojem bruselskej nadradenosti voči členským štátom,” uvádzajú europoslanci vo svojom stanovisku.

    Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 poznamenal, že Slováci si nikdy nedovolili komentovať vnútropolitické dianie v inej krajine. “Pán poslanec nech sa venuje svojim záležitostiam v Nemecku a nech nekomentuje Slovensko, lebo my mu tiež nekomentujeme tie obrovské bezpečnostné incidenty, ktoré sa tam dejú vďaka tomu, že do Nemecka prišli státisíce migrantov,” povedal Pellegrini. Poslankyňa NR SR Veronika Remišová v diskusii uviedla, že problémy by si mala každá krajina riešiť doma.

    - Reklama -