Nepredstaviteľné, šokujúce, desivé a neprijateľné… Novinárka Wolfová má obavy o slobodu slova

    0
    Zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko, Námestie SNP v Bratislave. (Autor: TASR)

    V rozhovore okrem iného uviedla, že robiť noviny je služba, nie exhibícia. Zverila sa aj s tým, čo ju na novinárčine baví a čo nebaví. „Mne na nej donedávna, než ma hádam dočasne prestala baviť ako taká, neprekážalo nič. Vždy len odfláknutá novinárčina, takzvaná stolárčina, tá mi vždy prekážala. Dnes sa takej ako čitateľka programovo vyhýbam,“ poznamenala Wolfová.

    Potom sa vyjadrila k situácii na Slovensku, kde zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka. „Teraz, keď sa u susedov popravujú novinári, by mali Deň tlače, rozhlasu a televízie oslavovať všetci a premýšľať o podstate žurnalistiky, dôvode jej existencie a nutnosti zachovania slobody slova. To nie sú reči, je to fakt, je to dôležité a niečo strašne nepekné sa práve deje. Na Slovensku som začala kariéru v médiách ako spravodajkyňa Českej televízie v čase rozdelenia štátu. Bolo to divoké obdobie, ale to, čo teraz sledujem, tie časy značne prekonáva,“ povedala Wolfová s tým, že je to nepredstaviteľné, šokujúce, desivé a neprijateľné.

    Novinár by mal byť podľa jej slov tiež poctivý, mal by mať pokoru a sebakontrolu, všetko overovať a ctiť si zodpovednosť voči čitateľovi aj voči tomu, o kom píše. „To je fér. A mal by pestovať a neustále precvičovať rozpoznávanie pravdy od lži a nikdy v tom nepoľaviť,“ podotkla jasne Wolfová.

    Celý rozhovor nájdete na webe Deník.cz.

    - Reklama -