Ján a Martina nám dali šancu. Rúca sa vláda. Ideme do volieb! Opozícia sa raduje z rozhodnutia Mosta-Híd potopiť vládu

    0
    Richard Sulík a Béla Bugár (Autor: TASR)
    Opozičným stranám nestačil odchod Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra a požadovali predčasné voľby. Toto želanie sa im po včerajšom rokovaní Mosta možno splní. Republiková rada strany dala predsedovi Bélovi Bugárovi mandát, aby rokoval s koaličnými partnermi o predčasných voľbách, inak Most vystúpi z koalície. Opoziční poslanci sa nezdržali reakcií na sociálnej sieti. 
     
    Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič spojil vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej s tým, že pod tlakom okolností vznikla nádej na vypísanie predčasných parlamentných volieb. 
     
    „Ján a Martina nám dali šancu, aby sme zo Slovenska urobili krajinu, kde budeme radi žiť. Aby sme urobili to, o čom im bolo dopriate len snívať. My budeme zodpovední a nedovolíme skorumpovanej hydre opäť získať moc len preto, že umožníme prepadnúť stovky tisíc hlasov demokratických voličov. Nebudeme sa sebecky hrať len na svojom piesočku, ale sme pripravení podať ruku každému, kde by prepadnutie hlasov bolo čo i len trochu pravdepodobné,“ píše Matovič na svojom oficiálnom facebookovom profile. 
     
    Podpredsedníčka parlamentu a poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová predpovedala výsledok rokovania republikovej rady strany Most-Híd ešte pred jej ukončením a oznámením oficiálneho rozhodnutia. „Sledujem B. Bugára od roku 1997 cca… A vidím to tak, že Fica nepodrží. Mal takú tú dlhú vrásku z pravého kútika. Je to pravičiar a má charakter,“ napísala Nicholsonová na Facebooku včera (12. 3.) pred 22. hodinou večer, keď ešte neboli známe výsledky rokovania Mosta. 
     
    Poslankyňa Natália Blahová (SaS) sa tiež vyjadrila na sociálnej sieti, kde oznámila, že sa „rúca vláda“. Smer sa podľa nej zmietal v šialených problémoch celé roky. Aj Blahová pripomenula, ako celý svet s hrôzou sledoval správy o vražde novinára a jeho partnerky. 
     
    „Hrôza sa v ľuďoch premenila na hybnú silu, ktorá nahnala ich koaličným partnerom strach. Dnes Béla Bugár oznámil, že chcú rokovať o predčasných voľbách. Táto vláda prežila dva roky marazmu a morálneho rozkladu. Zajtrajškom nekončí. Črepy dôvery v štát sa budú zbierať ťažko a predlho,“ napísala Blahová ešte v pondelok v noci po tlačovke Bélu Bugára (Most-Híd).
     
    Poslanec Martin Poliačik, ktorý opustil stranu SaS a pridal sa k novému mimoparlamentnému hnutiu Progresívne Slovensko (PS), sa vyjadril na sociálnej sieti stručne a jasne. „Ideme do volieb!“ napísal v množnom čísle Poliačik. Zdieľal pritom odkaz PS, v ktorom sa píše, že „reštart krajiny je blízko“. PS malo v prvom novoročnom prieskume volebných preferencií podporu 1,9 percenta opýtaných. 
     
    Hnutie Sme rodina označilo lídrov koaličných strán za hercov. „Ešte včera sme mohli sledovať iba ako diváci, čo nám ukazujú Kaliňák, Fico, Danko či Bugár ako herci v hlavných úlohách. Ale dnes sa začína niečo nové, na konci čoho budú hrať hlavnú úlohu ľudia,“ píše Sme rodina v stanovisku. 
     
    Poslanec hnutia Milan Krajniak sa vyjaril v podobnom duchu: „Som rád, že budú môcť rozhodnúť ľudia a nie politici, strany alebo oligarchovia v zákulisí. Voľby sú najférovejšie riešenie, ľudia rozhodnú a my ich názor budeme rešpektovať.“ 
     
    Ku koaličnému rokovaniu o predčasných voľbách, ktoré oznámila strana Most-Híd, sa vyjadril aj neúspešný kandidát na bratislavského župana, podnikateľ a spevák Martin Jakubec. Ten si založil Stranu Patriotov a chce preraziť až do parlamentu. „Prichádza čas pre mňa a môj politický subjekt, aby sme vstúpili do predčasných volieb a vstúpili do NR SR. Začíname,“ píše Jakubec. Neodrádza ho, zdá sa, ani to, že v bratislavských župných voľbách dostal iba 1219 alebo 0,67 percenta hlasov.  
     
    - Reklama -