To nie je férové správanie, odkazuje Radičová na adresu Mosta-Híd

    0
    Iveta Radičová (Autor: Facebook,, Iveta Radičová)

    “Klásť si v tejto situácii podmienky nemá žiaden základ ani podklad v našom právnom systéme. To je pohľad striktne ústavný. Ten druhý pohľad je, aká je tu ponuka a návrh na riešenie politickej krízy,” myslí si.

    Podľa Radičovej je spoločnosť dlhodobo polarizovaná, nedôvera v základné demokratické inštitúcie je nesmierne veľká a silná. “Obnovenie dôvery spôsobom – predčasné voľby alebo odchádzame z koalície rovná sa zachovanie koalície s novým personálnym obsadením – je absurdné,” odkázala na adresu Mosta-Híd.

    Radičová tvrdí, že Most-Híd mal od začiatku jasne komunikovať aj takúto možnosť. “Postavím a poviem, že je tu aj tretia možnosť, a neskrývam sa za vetu, ktorá môže znamenať čokoľvek. To nie je férové správanie,” uviedla.

    Na margo rozhodnutia ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) nepokračovať v novej vláde Radičová podotkla, že z hľadiska jej predchádzajúcich vyjadrení je tento jej postoj ku vzniknutej situácii logickým vyústením.

    Radičová zároveň apelovala na dôrazné vyšetrenie brutálnej úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice, pričom poukázala aj na zverejnené informácie o možnej previazanosti mafie na úrad vlády. “Dlhodobo sme svedkami politiky založenej na arogancii a šírení nenávisti. Spoločnosť je naozaj rozbitá a plná napätia. Ak sa má politik postaviť k tejto situácii čelom a má záujem o stabilizáciu spoločnosti, tak jediná cesta je obnovenie dôveryhodnosti demokratických inštitúcií vrátane dôveryhodnosti politických strán. Teda obmena osôb nie je dostačujúca,” dodala.

    Predseda vlády Robert Fico v stredu (14.3.) večer oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky. Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu. Premiér sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita.

    - Reklama -