Ficova demisia nemusí podľa Kisku stačiť na ukončenie protestov

    0
    Prezident SR Andrej Kiska prijal členov strany Most-Híd v Prezidentskom paláci v pondelok 12. marca 2018 (Autor: TASR)
    Prezident uviedol, že po dvoch týždňoch sme opäť na začiatku, teda pri zmene premiéra a zmene vlády, ktorá podľa neho bude nevyhnutne musieť žiadať o dôveru poslancov v NR SR.  
     
    Zaznelo aj jedno vážne varovanie spojené s protestmi plánovanými na piatok 16. marca v mestách po celom Slovensku. „Ani demisia premiéra nemusí byť dostatočným signálom pre časť spoločnosti, aby ukončila protesty,“ varoval Kiska. 
     
    Prezident považuje diskusiu o nejakých podmienkach premiéra, ktoré si Fico kládol v súvislosti s demisou, za uzavretú. „Ak dnes premiér Fico demisiu doručí, ako hlava štátu ju prijmem. Vláda odvodzuje svoj mandát od väčšiny v parlamente. Ako prezident som to rešpektoval v roku 2016 a budem ústavu rešpektovať aj teraz,“ vyhlásil. 
     
    Kiska dodal, že momentálne neexistuje ústavná väčšina, ktorá by sa dohodla na skrátení volebného obdobia. Prezident s Pellegrinim hovoril o obnove dôvery ľudí v štát aj o obsadení. 
     
    „Poverím pána Pellegriniho zostavním vlády po tom, čo prijmem demisiu pána Fica. Samozrejme za predpokladu, že mi takúto demisiu doručí,“ uzavrel Kiska. 
     
    - Reklama -