Dámy a páni, ja sa v vami vôbec nelúčim. Moja úloha bude držať chrbát novému premiérovi, vyhlásil Fico po podaní demisie

    0
    Odchádzajúci premiér Robert Fico (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska 15. marca 2018 v Bratislave (Autor: TASR)
    Prezident Andrej Kiska prijal demisiu Ficovej vlády vo štvrtok 15. marca o tretej popoludní. Robert Fico pôsobil na oficiálnom akte uvoľnene, a keď podával prezidentovi demisiu, tak sa naširoko usmieval. 
     
    Kiska po prebratí dokumentu z rúk odchádzajúceho premiéra odovzdal poverovací dekrét na zostavenie vlády doterajšiemu podpredsedovi vlády pre informatizáciu Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Práve jemu zveril Fico ako predseda strany Smer-SD kandidatúru na nového premiéra. Jednou z Ficových podmienok na odstúpenie z funkcie predsedu vlády bolo, že nový premiér bude zo Smeru, ktorý vyhral voľby v roku 2016.
     
    Robert Fico po podaní demisie uviedol, že jeho rozhodnutie je suverénne a urobil ho preto, aby sa situácia stabilizovala. Odchádzajúci premiér je presvedčený, že zostaviť novú vládu bolo to najlepšie rozhodnutie v záujme stabilizácie politického diania na Slovensku. „Predčasné parlamentné voľby by žiadnu stabilitu nepriniesli,“ myslí si Fico. 
     
    Pellegrini je podľa neho bytostne spätý so stranou Smer-SD a jeho nominácia na post nového predsedu vlády je vraj preto prirodzená. 
     
    Predseda Smeru prezradil aj to, aká bude teraz jeho úloha. „Moja úloha bude držať chrbát novému predsedovi vlády,“ vyhlásil Fico. Reagoval tak na otázky novinárov, aký bude vzťah medzi ním a Pellegrinim ako novým premiérom. Objavili sa totiž špekulácie, že Fico by mohol ovplyvňovať vládu aj naďalej prostredníctvom nového premiéra. 
     
    Premiér v demisii pripomenul jasnú proeurópsku orientáciu Slovenska. „Budem robiť všetko preto, aby ľudia ako pán Sulík nemali šancu,“ vyhlásil Fico na adresu euroskeptických názorov predsedu SaS. Fico sa chce ako predseda Smeru venovať najmä vedeniu strany. 
     
    „Pán prezident, ty buď pokojný, ja nikam neodchádzam, ja chcem byť aktívnym predsedom politickej strany. Dámy a páni, ja sa s vami vôbec nelúčim, budeme sa stretávať na tlačovkách,“ odkázal Robert Fico prezidentovi aj novinárom v závere tlačovky a sľúbil, že ďalšie mediálne výstupy môžeme od neho, už len ako predsedu Smeru, čakať ešte tento týždeň. 
     
    - Reklama -