Zeman k českým demonštrantom: Je mi tých chudáčikov ľúto

    0
    Miloš Zeman v relácii Týden s prezidentem TV Barrandov (Autor: ReproFoto: TV Barrandov)

    “Keď bola demonštrácia za slobodu slova, tak za slobodu Českej televízie vôbec nie, ale za Kalouskovu televíziu,” povedal Zeman. Narážal pritom na Miroslava Kalouska, bývalého predsedu TOP 09 a na svoje vyjadrenie v inauguračnom prejave, keď uviedol, že v ČT bola uprednostňovaná politická strana TOP 09. Odvolával sa pritom na prieskum Fakulty sociálnych vied Karlovej univerzity.

    Spomínaný prieskum si podľa Noviniek.cz dala urobiť Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie. Analýza bola však niekoľkokrát spochybnená a nakoniec aj sama Rada uznala, že bola nekvalitná.

    Podľa Zemana práve pre to predstavitelia TOP 09 odišli počas jeho inaugurácie na protest z Vladislavskej sály na Pražskom hrade. Ich odchod pritom označil za “pochodové cvičenie”.

    “To potom 4000 ľudí demonštrovalo proti týmto dvom vetám? …demonštrovali v prospech Kalouskovej televízie a ničoho iného,” zdôraznil prezident.

    “Alebo tam dokonca idú v zlej vôli, a to je ešte horšie. Za každú blbosť sa musí platiť a mne je tých chudáčikov ľúto,” dodal.

    V relácii reagoval aj na kritiku zo strany umelcov pri odovzdávaní Českých levov. “Pokiaľ ide o umelecký front, musím byť drsnejší,” uviedol a pustil sa do režiséra Marka Najbrta, ktorý počas slávnostného večera vyzval ľudí, aby nevolili Zemana.

    “Tento človek je blbec a čakám, že sa na mňa opäť zosype kritika, že používam ostré výrazy,” glosoval Zeman. “Pokiaľ toto niekto povie mesiac po prezidentských voľbách, tak je blbec,” dodal.

    Zeman v relácii tiež uviedol, že proti demonštráciám a slobode slova nič nemá. Ľudia si vraj môžu demonštrovať za lacnejšie pivo, ale nemali by vraj protestovať proti výsledku volieb. Kritiku schytal aj premiér v demisii Andrej Babiš (ANO), ktorého Zeman podľa vlastných slov niekoľkokrát upozorňoval na to, že politik sa nemá báť demonštrácií.

    V relácii sa hovorilo sa aj o zostavovaní vlády. Podľa Zemana by v tejto veci malo byť jasno do konca júna.

    - Reklama -