Mnohí na Slovensku veria, že systém, v ktorom žijú, je demokraciou, tvrdí bývalá diplomatka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    CIPE je súčasťou amerického nadačného fondu pre demokraciu a je pridružené k americkej obchodnej komore. Podporuje súkromný sektor a trhovo orientované reformy, ktoré v konečnom dôsledku vedú aj k posilneniu demokracie. CIPE pracuje prevažne s podnikateľskou komunitou, obchodnými komorami, mimovládnymi organizáciami či ekonomickými think-tankami.

    “My sa dnes čoraz častejšie pýtame, či sú krajiny strednej a východnej Európy naozaj demokratické. Rozhodne treba uznať obrovský pokrok, ktorý bol dosiahnutý v tomto regióne od 90. rokov. Čoraz častejšie však máme pochybnosti o nezávislosti inštitúcií a slobode médií – vrátane Slovenska, a to osobitne v súvislosti s nedávnymi udalosťami, ale aj s ostatnými problémami, ktorým spoločnosť na Slovensku čelí, či už je to korupcia a iné,” uviedla Hrvolová.

    Problémom Slovenska je podľa nej aj znížená angažovanosť obyvateľov na verejnom živote. Myslí si, že je to dôsledkom aj toho, že ľudia prestávajú veriť v to, že demokracia je tým správnym systémom.

    “Možno aj preto, že v podstate nevedia, ako má skutočná demokracia fungovať. Mnohí veria v to, že systém, v ktorom žijú na Slovensku, je demokraciou,” myslí si Hrvolová.

    Šéf správnej rady CIPE vystúpi v máji na Slovensku na konferencii Globsec. Hovoriť bude o úlohe súkromného sektora vo vzťahu k vládam i v jeho vzťahu k podpore demokracie a ekonomických reforiem.

    - Reklama -