Zelení z Európskeho parlamentu vyzvali OLAF na vyšetrenie údajných agropodvodov na Slovensku

    0
    Benedek Jávor (Autor: TASR)

    Výzva politickej skupiny Zelení/EFA je výsledkom osobitnej parlamentnej misie na Slovensku, ktorá sa uskutočnila po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Súčasťou šesťčlennej misie bol aj maďarský europoslanec z frakcie Zelených Benedek Jávor. 

    V žiadosti, ktorú parlamentná frakcia predstavila novinárom, sa uvádza, že slovenské médiá po vražde Kuciaka a Kušnírovej podrobne informovali o potenciálnych systémových podvodoch na Slovensku pri prerozdeľovaní agrodotácií EÚ.

    “Správa spoločnej misie Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a Výboru pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu, ktorá sa konala v dňoch 7.-9. marca 2018, obsahuje znepokojivé informácie týkajúce sa nakladania s finančnými prostriedkami EÚ na Slovensku, najmä prostredníctvom slovenskej Pôdohospodárskej platobnej agentúry,” uvádza sa v liste pre OLAF.

    Podľa tejto správy existujú obvinenia týkajúce sa organizovaných štruktúr, ktoré môžu byť napojené na ľudí rozhodujúcich o výbere programov, ktoré majú prospech z čerpania európskych fondov.

    “Veľmi nás znepokojuje, že finančné prostriedky EÚ a poľnohospodárske dotácie by mohli byť využité na financovanie zločineckej činnosti. Preto žiadame Európsky úrad pre boj proti podvodom, aby vyšetril tieto obvinenia a aby sa uistil, že akékoľvek zneužívanie fondov bolo ukončené,” uvádza sa v liste, ktorí podpísalo osem europoslancov Pascal Durand a Eva Jolyová (Francúzsko), Sven Giegold a Julia Redová (Nemecko), Benedek Jávor (Maďarsko), Judith Sargentiniová (Holandsko), Molly Scottová-Catová (Spojené kráľovstvo) a Bart Staes (Belgicko).

    - Reklama -