Varovný odkaz Adely: Akoby platilo heslo, kto sa nehnevá, je proti nám. Nazlostený človek je manipulovateľnejší. Desí ma, že musím obhajovať svoj postoj

    0
    Adela Vinczeová (Autor: TASR)

    Na Adelu Vinczeovú sa zniesla zo strany niektorých divákov vlna kritiky. Rozbuškou boli jej slová v živom vysielaní. „Viem, že sú pohnuté časy, ale dnešný večer je dôkazom toho, že sa dá kumulovať dobrá energia, bolo tu veľa prajnosti, humoru, potlesku, radosti, smiechu a necítila som žiadny hnev,“ opísala atmosféru v divadle, kde sa spoločenské podujatie konalo.

    Vinczeovej sa zapálené vášne nepozdávajú. „Myslím, že čím menej hnevu budeme mať, tým viac budeme mať nadhľadu, skôr uvidíme pravdu a tým skôr to bude lepšie. Kultivujme v sebe ten nehnev a skôr nejaké pochopenie, a potom si možno zaslúžime aj lepšie rozdané karty v tejto krajine. Držím nám palce,“ vyhlásila Adela, ktorej slová boli pre jej kritikov príliš diplomatické a čakali od nej jasnejšiu myšlienku, nie frázy.

    Kto sa nehnevá, je proti nám

    To moderátorka odmieta. „Nehnevať sa neznamená súhlasiť s režimom a zároveň to neznamená ani moju ľahostajnosť. Mám dojem, že platí heslo, kto sa nehnevá, je proti nám,“ vysvetlila svoj postoj Adela s varovaním, že nazlostený človek je manipulovateľnejší. 

    „Človek by v hneve nemal konať, stráca úsudok a vôbec som nenarážala na pokojných ľudí na námestiach. Nenávisť ku konkrétnym ľuďom je nebezpečná aj pri tom najsprávnejšom názore. Hnev a nenávisť plodia len to isté. Desí ma, že musím tento môj postoj obhajovať,“ dodala s tým, že žiť v hneve je slobodná voľba. „Ako je moja voľba v hneve nežiť. Či už ani túto slobodu nemám?“ pýta sa sa Vinczeová.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    Nič kultivovanejšie tu už dávno nebolo

    Na Adelu Vinczeovú sa v predchádzajúcich dňoch zniesla vlnka kritiky aj v niektorých slovenských médiách. Na jej slová, aby sme v sebe kultivovali nehnev a skôr nejaké pochopenie, a potom si možno v tejto krajine zaslúžime aj lepšie rozdané karty, reagovala komentátorka denníka Sme:

    „Inak povedané, dovtedy budete stáť v kúte, milé deti, kým vás ten truc neprejde… a potom bude všetko opäť v poriadku. Nuž, ak si niekto myslí, že ľudia nemajú právo na hnev v situácii, keď im ktosi rozkráda domovinu, keď sa tu vraždí a hazarduje na hrane noža, je to hlboké nepochopenie situácie. Ak niekoho otravujú všelijaké vyhlásenia a radšej bude velebiť krásy televarieté, zrejme si ani nedal námahu, aby veci porozumel. Pretože nič kultivovanejšie, ako boli posledné tri piatky za sebou, na Slovensku už dávno nebolo. Na to môžeme byť všetci hrdí.“

    Vystúpenie Vinczeovej pri odovzdávaní cien OTO komentoval aj herec a expolitik Milan Kňažko. Uviedol, že v žiadnom prípade nebude osobný, pretože jej vyjadrenia sa dajú interpretovať rôzne. „Určite sa dá súhlasiť s tým, že treba byť pozitívne naladený a podporovať lásku pred nenávisťou. Na druhej strane sme si už v novembri '89 mnohí uvedomili, že proti gaunerom sa nedá ísť len nehou a láskou.“ Takže, ako hovorí Kňazko, v dnešných časoch treba byť rázny. Nehovorí však o násilí, ale o legitímnych postupoch, ako zmeniť situáciu na Slovensku.

    - Reklama -