Taliansky premiér Gentiloni po zvolení parlamentných predsedov rezignoval

    0
    Taliansky premiér Paolo Gentiloni vhadzuje hlasovací lístok do urny počas parlamentných volieb vo volebnej miestnosti v Ríme. (Autor: TASR)

    Parlamentné voľby v Taliansku zo 4. marca priniesli úspech populistickým a pravicovým silám, ani jedna z nich však nezískala v parlamente absolútnu väčšinu. Rokovania o vytvorení vládnej koalície by sa mali začať až po veľkonočných sviatkoch.

    Proces odovzdávania moci sa však podľa AP začal už v sobotu, a to práve zvolením predsedov parlamentných komôr, ktorými sa stali politici protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) a strany Vpred Taliansko (Forza Italia) zo stredopravicovej koalície.

    Maria Elisabetta Albertiová-Casellatiová z Forzy Italia, ktorá je dlhoročnou spojenkyňou expremiéra Silvia Berlusconiho, bude stáť na čele talianskeho Senátu ako vôbec prvá žena v dejinách. Poslaneckej snemovni bude po novom predsedať Roberto Fico z hnutia M5S.

    Podľa AP zatiaľ nie sú žiadne konkrétne náznaky, že by sa strany stredopravicového bloku alebo M5S ako subjekty s najlepšími volebnými výsledkami priblížili k vytvoreniu novej vlády. Očakáva sa, že koaličné rokovania potrvajú týždne, pričom bude úlohou prezidenta Mattarellu, aby posúdil, či dokáže nejaké zoskupenie získať v parlamente podporu nadpolovičnej väčšiny alebo bude potrebné poveriť niekoho vládnutím s obmedzeným mandátom a funkčným obdobím.

    - Reklama -