Nichosonovej som sa nevyhrážal, išlo len o napomenutie, tvrdí Danko. Šéf Sme rodina chce zasa očistu politických strán od oligarchov v pozadí

    0
    Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Ak mu dáme absolútnu moc, musíme vedieť, ako ho zastavíme, ak zlyhá. Preto diskusia o Policajnom zbore je veľmi dôležitá, aby sme si nevytvorili ešte viac problémov,” podotkol s tým, že o legislatíve, ktorá má priniesť nové pravidlá výberu, menovania, voľby a odvolávania policajného prezidenta, a ktorá je prioritou ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), treba ešte diskutovať. 

    “To, čo sa tu zanedbávalo 25 rokov, sa teraz nedá rýchlo vyriešiť,” myslí si. Výsledky práce súčasného policajného prezidenta Tibora Gašpara pritom Danko vníma ako jedny z najlepších.

    Kollár: Situácia je kritická

    Podľa lídra opozičného hnutia Sme rodina Borisa Kollára ľudia jasne povedali, že chcú zmenu a postupne stupňovali svoje požiadavky. “Ja rešpektujem ústavu aj parlamentnú demokraciu. Uvedomujem si, že sme teraz na štyri roky v opozícii. Ale situácia je taká kritická, že by politici mali urobiť test a dať to ľuďom do rúk v predčasných voľbách. Vládna garnitúra by nemala mať strach opýtať sa ľudí, čo si myslia. Nech rozdajú karty nanovo,” apeloval. Danko predčasné voľby v prípade pádu vlády nevylučuje, SNS však odmieta kabinet aktívne povaliť.

    Ako jediné riešenie súčasnej situácie vidí Kollár vo vyčistení politických strán od ich oligarchov v pozadí. “Ak by som bol minister vnútra, nechal by som si pár týždňov na prípravu zákona o Policajnom zbore, ktorý by ho absolútne odpolitizoval. Ja dnes v tomto štáte verím iba generálnemu prokurátorovi, ale v polícii vidím tendenčné kroky. To sú nebezpečné veci. Polícia musí byť nezávislá od politikov,” konštatoval.

    Danko: Nedostali ste sa na kandidátku SNS, tak ste si založili stranu

    Na margo atmosféry v parlamente, kde aktuálne nová vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) žiada poslancov o dôveru, Danko poznamenal, že atmosféra je napätá a niektorí poslanci si za svoj spôsob politiky zvolili exhibíciu a zneužívanie rokovacieho poriadku. “Ak tam Igor Matovič (OĽaNO) nie je, priebeh schôdze je dôstojný,” povedal.

    Danko pritom odmietol, že by sa vyhrážal podpredsedníčke parlamentu Lucii Ďuriš Nicholsonovej (SaS). Keď jej povedal, že dostane, myslel tým napomenutie, nie fyzický útok. “Ohradzujem sa, že by som voči žene, ktorej som umožnil mať v NR SR dieťa, použil takýto slovník,” podčiarkol.

    Na margo Kollára Danko poznamenal, že ho ešte pred voľbami v lete 2015 navštívil s ponukou finančnej pomoci. “Ja som odpovedal, že SNS financujem sám a odmietol som. Vy ste sa nedostali na kandidátku SNS, a tak ste si založili vlastnú stranu,” odkázal.

     

    - Reklama -