Premiér Saska sa neudržal a prehovoril o migrácii. Za to ho asi Merkelová nepochváli

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Premiér Saska Michael Kretschmer z CDU v rozhovore pre lokálny denník uviedol, že rozumie obciam a mestám, ktoré už nechcú prijímať ďalších migrantov. „To nie je známka nejakých zlých postojov, ale ide o objektívne vyhodnotenie situácie. V niektorých oblastiach už jednoducho nemajú miesta v škôlkach a na školách a miestni obyvatelia sú vystavení problémom, za ktorými stoja migranti, ktorí nechcú dodržiavať naše zákony a žiť podľa našich hodnôt,“ povedal premiér podľa magazína Focus.

    Podľa vysokého predstaviteľa CDU tieto preukázateľné prekážky bránia v úspešnej integrácii prisťahovalcov. Kretschmer zároveň pripustil, že vrásky na čele spôsobujú kriminalistom najmä mladí prisťahovalci. „Ide v podstate o nový zločinecký fenomén. V mestách, ako je Cottbus, operujú gangy mladistvých migrantov, ktorí úplne ignorujú nejaké napomenutie. Deportácie navyše nefungujú, pretože migranti skrývajú svoju pravú identitu,“ pokračoval.

    „Treba začať bezodkladne konať a pokúsiť sa o nápravu. Zabránime tak ďalším treniciam a nespokojnosti voličov, ktorá následne vedie k ich príklonu k protestným stranám,“ vyhlásil saský premiér a vyjadril sa tiež k súčasnej debate, ktorej kľúčovou témou je islam. „Príliš nerozumiem fráze, že islam patrí do Nemecka. To isté však môžem povedať aj o tých, ktorí to popierajú. Moslimovia by v každom prípade mali vedieť, že keď neuznávajú naše zákony a ústavu, musia odísť.“

    Na problematiku mladistvých migrantov sa zameriava tiež denník Die Welt, pričom píše o situácii v Hamburgu. „Minulý rok prišlo do Hamburgu 652 neplnoletých migrantov, ale takmer tretina z nich sa stratila a nikto nevie, kde sa teraz nachádzajú. Podľa miestnych úradov k tomu zrejme došlo pri registrácii alebo prerozdelení do iných častí krajiny. Niektorí ilegálne prekročili hranice a odišli do inej krajiny, iní sú stále v Nemecku, ale bez dohľadu úradov sú náchylní páchať trestnú činnosť.“

    Ďalším problémom je samotný vek migrantov. Kontroly ukázali, že minimálne polovica z nich uvádzala zámerne nižší vek, a to v snahe získať priaznivejšie predpoklady v azylovom konaní a následne lepšiu starostlivosť. Konkrétne v Hamburgu sa to týkalo asi jednej tretiny migrantov. „Náklady na neplnoletých prisťahovalcov minulý rok stúpli na deväťdesiat miliónov eur. Radnica v Hamburgu za minulý rok poslala pestúnom migrantov asi 1,4 milióna eur,“ uvádza Die Welt.

    - Reklama -