VIDEO Katalánci v uliciach: Nadávajú na Európu. Sto ľudí utrpelo zranenia

    0
    Demonštrant počas protestov po zadržaní bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta v Barcelone (Autor: TASR)

    Po horúcej jeseni zrejme čaká Katalánsko a vôbec celé Španielsko nemenej horúca jar. Katalánskeho premiéra, ktorý stál za vyvolaním referenda o odtrhnutí od Španielska, zatkli v Nemecku a ešte dnes by sa mal objaviť pred súdom. Puigdemont utiekol vlani v októbri s niekoľkými ministrami do Belgicka, kde však odmietol požiadať o azyl. Medzitým na neho španielska vláda vydala zatykač s pôsobnosťou po celej Európe.

    Európsky zatykač znovu vydali v piatok a o niekoľko hodín neskôr Puigdemonta zatkli na ceste z Dánska do Belgicka práve na území Nemecka. Keď sa o zatknutí svojho vodcu dozvedeli Katalánci, vyšli do ulíc. Ako píše BBC, ich počet médiá odhadujú na päťdesiat- až šesťdesiattisíc. Skutočné čísla však nie sú známe. Okrem pokojného vyjadrenia nesúhlasu došlo aj k násilnostiam, pri ktorých bolo zranených takmer sto ľudí. Štyroch účastníkov demonštrácie zatkli.

    Demonštranti požadovali „slobodu pre politických väzňov“ a pokrikovali heslá ako: „Súčasná Európa sa správa hanebne!“ Ich pochod smeroval k budove Európskej komisie a nemeckého veľvyslanectva. Ďalšie demonštrácie sa konali v Girone, kde Puigdemont pôsobil ako starosta, v Tarragone a Lleide. Niektorí účastníci demonštrácií podľa BBC blokovali dopravu.

    Napätie v Katalánsku je podľa reportérov cítiť na každom kroku, čo bol jeden z dôvodov, prečo tamojšia politická reprezentácia upustila od svojho zámeru zvoliť nového lídra. Puigdemont a jeho spolupracovníci zatiaľ čelia obvineniu zo vzbury a ďalších „zločinov“. Všetci obvinení akékoľvek previnenie aj naďalej odmietajú. Ak ich vydajú do Španielska a súd ich uzná za vinných, hrozí im dvadsaťpäť až tridsať rokov väzenia.

    Samotný Puigdemont sa minulý týždeň zúčastnil na konferencii vo Fínsku, odkiaľ sa mu po vydaní zatykača ešte podarilo utiecť. Ale po vstupe na nemeckú pôdu ho už zaistila polícia v Šlezvicku-Holštajnsku. Jeho hovorca oznámil, že Puigdemont sa chcel vrátiť do Belgicka a tam sa vydať do rúk spravodlivosti. Okrem obvinenia z pokusu o puč mal podľa najvyššieho španielskeho súdu tiež zneužívať verejné prostriedky. O jeho osude by sa malo rozhodnúť v najbližších dvoch mesiacoch.

    - Reklama -