Ruských diplomatov vyhostia Spojené štáty a štrnásť krajín Únie

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Podľa týchto zdrojov je medzi 60 Rusmi 12 špiónov, o ktorých sa americké bezpečnostné úrady domnievajú, že pracujú pod diplomatickým krytím v rámci ruskej misie pri OSN.

    Konzulát v meste Seattle je podľa nich otázkou bezpečnosti, pretože sa nachádza v blízkosti základne amerického námorníctva.

    Celkovo 14 členských krajín Európskej únie vyhostí ruských diplomatov v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii. Oznámil to v pondelok predseda Európskej rady Donald Tusk.

    Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na zdroj z vedenia EÚ, tieto krajiny EÚ vyhostia celkovo vyše 30 ruských diplomatov.

    Rusko chystá odvetu

    Rusko sa chystá vyhostiť najmenej 60 pracovníkov amerického veľvyslanectva v Moskve. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie zahraničného výboru ruskej Rady federácie.

    “Je jasné, že toto rozhodnutie bude musieť prijať politické vedenie krajiny, jasné je však aj to, že pôjde o zrkadlové opatrenie, ktoré sa bude týkať rovnakého počtu zamestnancov, keďže počet zamestnancov našich diplomatických misií je rovnaký, Spojené štáty dostanú takýto darček,” povedal na margo odvetného opatrenia za vyhostenie 60 ruských diplomatov z Washingtonu pre agentúru RIA Novosti člen zahraničného výboru Rady federácie Vladimir Džabarov.

    Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

    - Reklama -